Pochodzenie ziarna: Kolumbia
Region: HuilaFarma: Bella Alejandria Producent: Wilder Lazo Wysokość upraw: 1470-2100 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Sidra Obróbka: washed anaerobicZbiór: maj-lipiec 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 89 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: tymianek - trawa cytrynowa - rumianek - landrynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Nowy Rarytas to kawa jakiej u nas jeszcze nigdy nie było! Jest to najdroższe ziarno jakie kiedykolwiek kupiliśmy, mamy go zaledwie 20kg i trochę trzymamy kciuki, żebyście go nie polubili - z radością sami wszystko wypijemy :) Sidra to odmiana konkursowa, która charakteryzuje się wyraźną ziołowością i owocowością. Nie znamy niczego innego co podobnie mogłoby smakować, więc zdecydowanie polecamy spróbować! W 2024 roku pod szyldem Rarytas będzie dużo perełek z Kolumbii a oto pierwsza z nich! Sidra jest jedną z odmian Arabiki, która przez długi czas była pomijana. Dużo większą popularnością cieszyła się np. Gesha. Ostatnimi czasy trend trochę się odwrócił, a uczestnicy konkursów zaczęli sięgać po mniej znane i mniej popularne odmiany by urozmaicić zawody - w ten właśnie sposób trafiono na Sidrę. Odnalezienie jej źródła i korzeni wydaje się nie być proste. Jest kilka teorii mówiących o tym skąd się wzięła m.in została ona stworzona przez firmę Nestle podczas krzyżowania różnych odmian w Ekwadorze, inna teoria mówi że powstała przez skrzyżowanie odmian Typica i Bourbon. Jak było w rzeczywistości? Pewnie się nie dowiemy. Farma, z której pochodzi nasza Sidra należy do rodziny Lazo i znajduje się w San Adolfo w Kolumbii. Na przestrzeni lat wiele przeszli, gdyż doświadczyli wielkiego pożaru. Praktycznie w całości strawił ich uprawy! Jednak dzięki determinacji głowy rodziny - Wildera, udało im się odbudować farmę z niemałym sukcesem. Wilder posiada szeroką wiedzę w dziedzinie krzyżowania odmian i wydobywania z nich najlepszych cech. Farma rodziny Lazo jest swoistą platformą do produkcji wyjątkowej kawy typu specialty, wytwarzane tu partie charakteryzują się nietuzinkowym smakiem i aromatem. Wilder Lazo dołączył do topowego projektu El Placer, który prowadzi jego przyjaciel Sebastian Ramirez. Przy fermentacji Sidro trochę się działo, ale w smaku obróbka nie wysuwa się na pierwszy plan. Po separacji wodnej i wybraniu najdojrzalszych wisienek zamyka się je szczelnie w workach Grain Pro na 60 godzin. Następnie wisienki są usuwane w depulperze i umieszczane w plastikowych beczkach na 100 godzin (fermentacja beztlenowa). Po ostatnim etapie ziarna delikatnie myje się pozostawiając na nich jednocześnie trochę miąższu. Następuje suszenie na słońcu przez 15 dni, ale jedynie w dzień. Na noc następuje przeniesienie pod dach, by jak najlepiej móc kontrolować wilgotność.Po tym niezwykle bogatym wstępie postaramy się opisać dlaczego warto spróbować Sidry! Już sam zapach po zmieleniu zwiastuje coś bardzo wyjątkowego - jest niezwykle ziołowy, słodki i bogaty. Po zaparzeniu warto dać chwilę by móc delektować się tym co najlepsze. Bardzo urzeka nas kwiatowość i ziołowość w naparze. Jest tu niezwykle dużo nut tymianku, rozmarynu i - jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - kwiatowość polnej łąki. Po przestygnięciu wyczuwamy baaaardzo przyjemną, wieloowocową landrynkową kwasowość, przez którą przebijają nuty cytryny/trawy cytrynowej. W kubku mamy wszystko co charakteryzuje Sidrę, czyli ziołowość i owocowość. Najbardziej smakowała nam z Kality i Moccamastera, najbardziej traciła zaś w Chemexie. Jest to kubek kawy, który swoją wyjątkowością skradł nasze serca. Jeśli chcecie spróbować, to polecamy małe paczki 125g - mamy jej dosłownie 20kg bez możliwości dokupienia. PARZENIE Mieliliśmy Sidrę bez specjalnych zmian. Przepływ w Hario pozostał bez poprawek natomiast przy innych metodach przelewowych można trochę zwolnić polewanie lub zmielić odrobinę drobniej. Ziarna lubią wrzątek! Polecamy również parzenie najwcześniej minimum 7 dni od daty palenia. Warto poczekać! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©