Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Region: Valle de Cauca Producent: Café Granja La Esperanza Farma: La Esperanza Wysokość upraw: 1430-1760 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: San Juan Obróbka: natural XOZbiór: 2024/2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: koniak - marakuja - suszone śliwki - lukrecja - ananasData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaTrzy lata temu mieliśmy Kolumbię XO Natural i bardzo dobrze ją wspominamy. Ziarna o wyrazistych nutach alkoholowych (pół kawa-pół impreza) a sama obróbka jest inspirowania koniakiem XO. Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno temu - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną datą jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają się farmy Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas. Odmiana San Juan jest niezwykle rzadka i powstała w wyniku krzyżówki Pacamary z Bourbonem. XO Natural to nazwa długiej fermentacji na sucho, która w smaku ma wydobyć nuty szlachetnego koniaku XO (extra old). Farma Potosi położona jest w miejscu o wysokiej wilgotności, żeby osiągnąć właściwy efekt trzeba odizolować wisienki od otoczenia. Najpierw następuje fermentacja 48-50 godzin w otwartych tankach, które są kontrolowane temperaturowo. Następnie wisienki wędrują na suszenie mechaniczne. Każdy etap musi być zrobiony z największą dbałością o szczegóły, więc wtedy nawet powietrze o wilgotności 73% nie jest przeszkodą przy uzyskaniu oczekiwanego i powtarzalnego smaku. Kolumbia CGLE Natural XO jest kawą ogromnie złożoną oraz wytrawnie-owocową. W kubku możecie spodziewać się kompleksowych nut alkoholowych oraz wysokiej kwasowości owoców tropikalnych. Dalej napar rozwija w stronę suszonych śliwek i pozostawia na języku delikatny posmak lukrecji. Mimo zupełnie skrajnych smaków kawa jest zbalansowana i sprawia bardzo dużo przyjemności. W przelewach jest zdecydowanie słodsza, Aeropress pomoże wydobyć z ziaren więcej owoców. W świecie kaw pochodzących z dzikich fermentacji beztlenowych Kolumbia Potosi XO Natural nadal nas zaskakuje. Po trzech latach dziwi nas w inny sposób… Czuć, że smak jest w pewien sposób przemyślany, złożony i wysublimowany w swojej alkoholowości. Polecamy delektowanie się naparem w smokingu lub kreacji wieczorowej oraz użycie kieliszków do whisky ;) Warto znaleźć chwilę, by się nad nią zatrzymać! MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 2 kliki).Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
