region: San Jose Kooperatywa: ASPROAAA obróbka: black honey zbiór: 2020 wysokość upraw: 1650-1750 m n.p.m. gatunek: 100% Arabica odmiany:Caturra, Catuaipunktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: ciasteczka - borówki - czarny bez Kooperatywa ASPROAAA powstała po natarciu huraganu Mitch w 1998 roku, obecnie liczy 1511 członków. Z początku zajmowała się głównie pomocą finansową i pomocą w odbudowie - ponad 2000 domów zostało odbudowanych dzięki kooperatywie. Ma ona obecnie również wpływ na produkcję rolną, w tym kawę. Wspiera innowacyjne sposoby obróbki mikrolotów, czyli wyodrębnione części upraw dedykowane drzwkom kawowym o wyjątkowym charakterze. Ziarna kooperatywy ASPROAAA mają wiele nagród i regularnie docierają do finałów Cup od Excellence. Obróbka black honey polega na pozbyciu się jedynie skórki wisienki kawowca i suszeniu oraz fermentacji wraz z miąższem. Dzięki temu kawa jest niezwykle słodka, gdyż ziarno pochłania cukry wprost z owoca. Ziarna suszą się na łóżach afrykańskich. Taka jest właśnie Kostaryka Black Honey ASPROAAA - słodka na wielu poziomach. Wyraziste nuty ciasteczek, uzupełniane kwasowością dojrzałych borówek, z delikatnym kwiatowym finiszem idącym w stronę czarnego bzu. Napar jest najsmaczniejszy gdy trochę ostygnie, ale nie będzie jeszcze zimny - dopiero wtedy czuć prawdziwą złożoność smaku. Kwasowość zaczyna wtedy fajnie współgrać, tworząc bardzo dobry balans. Piliśmy ją na kilka sposób i najbardziej smakowała nam z użyciem filtrów karbowanych do Kality/Gabi, ale różnice przy innych zaparzaczach nie są znaczące.Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©