Pochodzenie ziaren: Kostaryka; kanton: TarrazúKooperatywa: ASOPROAAAWysokość upraw: 1650-1750 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Catuai, CaturraObróbka: black honeyZbiór: luty-maj 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: owoce leśne - mango - ciasteczka maślaneData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Dawno, dawno temu… Za górami, za lasami… Mieliśmy już kiedyś tę kawę! Czasem bywa tak, że pojawia się tęsknota za czymś co już było. Postanowiliśmy odkryć ziarna na nowo i nie pozostaje nam nic innego jak oznajmić, że… Odkryliśmy sok z owoców leśnych z finiszem mlecznej czekolady! Kostaryka Black Honey jest wyjątkową partią wyprodukowaną wspólnymi siłami przez członków lokalnej kooperatywy. W 1998 r., region został nawiedzony i w dużym stopniu zniszczony przez Huragan Mitch. We wrześniu tego samego roku powołano stowarzyszenie ASOPROAAA, zrzeszające okolicznych producentów z Acosty i Asseri. Oferuje ono wsparcie finansowe, techniczne a także reklamowe dla członków i pracowników. Dzięki wspólnym wysiłkom udało się odbudować po huraganie ponad 2000 domów. Ponadto dzięki szerzeniu wiedzy między farmerami, udaje się im uzyskiwać coraz to lepszy plon. Wielu z nich wyprodukowało mikro-loty, które spotkały się z bardzo pozytywnym odbiorem na rynku kawowym, a także uzyskały nagrody. Obróbka black honey polega na pozbyciu się zaledwie minimalnej ilości miąższu z wisienki przed procesem suszenia. Owoce (wraz z ziarenkami) przybierają później miejscami czarny kolor. Obróbka honey ma wiele odcieni: white, yellow, red, black - różnią się od siebie jedynie ilością owocowego miąższu w trakcie suszenia na ziarenkach. Kawy z obróbki black honey z reguły mają wyższe body i kontrę charakterystycznej czekoladowości. Jest ona szczególnie wyczuwalna na ciepło. Zalecamy odczekać chwilę przed rozpoczęciem degustacji kawy! Napar otwiera się dopiero po chwili i jak czuć w nim nuty owoców leśnych, to znaczy że z każdą chwilą będą coraz smaczniej aż do momentu w którym… zorientujemy się, że uśmiechamy się mimo tego, że nikogo nie ma w pobliżu. Kostaryka Black Honey to taka kawa, w której rozchodzi się o przyjemność picia - stoi ona na niezwykle wysokim poziomie. Soczysta kwasowość delikatnie kwaskowatych owoców leśnych, nuty słodkiego mango, pomarańczy oraz kremowa słodycz na finiszu. Najwięcej kwasowości napar będzie mieć w Hario oraz Aeropressie, lepszy balans będzie w Kalicie i Chemexie. Ziarna są dosyć gęste, więc wrzątek im nie zaszkodzi. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©