Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOSTARYKA CANDELARIA (FIL)

Pochodzenie ziaren: Kostaryka; prowincja Alajuela

Farma: Hacienda Candelaria
Producent: Otto Kloeti
Wysokość upraw: 1600-1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Caturra
Obróbka: mokra; zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: miód - pomarańcze - owoce pestkowe - orzechy nerkowca
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Koc, książka i kubek Kostaryki Candelarii z przelewu... Delikatna, słodka, kremowa kawa - idealna na chłodne jesienne wieczory!
Ziarno pochodzi z farmy Hacienda Candelaria, która została założona w 1965 r. przez Otto Kloeti i do dziś pozostaje pod opieką jego rodziny. Farma znajduje się na północny zachód od San Jose, gdzie rozciągają się gleby bogate w wulkaniczny pył. Dodatkowo uprawie sprzyjają dogodne warunki - świetne nasłonecznienie i stabilna temperatura.
Okolica stała się rejonem innowacji - w sąsiednich regionach można zaobserwować, że coraz więcej farmerów decyduje się na budową swoich własnych mikro-młynów. Dzięki temu mogą sami kontrolować proces produkcyjny, zamiast transportować surowiec do stacji obróbki. Farmerzy chcą również szukać zbytu dla swojego towaru na własną rękę, w nadziei na uzyskanie lepszej zapłaty.
Na farmie Hacienda Candelaria również wybudowano taki młyn. Dzięki ściśle kontrolowanemu procesowi obróbki udaje im się uzyskać coraz bardziej stabilne ziarno. Co za tym idzie - jakość również wzrasta. Mimo ogólnego trendu na osłabienie produkcji kawy w Kostaryce, rodzina Kloeti prze do przodu próbując nowych rozwiązań. Wprowadzają obróbkę honey i eksperymentują z odmianami takimi jak Hybrid Contramericano czy Geisha.
Kostaryka Candelaria w metodach przelewowych otula nas swoją delikatnością i przyjemnym smakiem.
Subtelna słodycz przywodząca na myśl orzechy nerkowca i miód idealnie współgra z nutami pomarańczy. Całość balansuje przyjemna kwasowość owoców pestkowych. Zdecydowanie jest to kawa idealna na jesień!
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy odrobinę grubsze mielenie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 143.00 zł
Kawa ziarnista 79.00 zł
Kawa ziarnista 45.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję