Pochodzenie ziaren: Kostaryka; prowincja AlajuelaFarma: Las LajasProducent: Oscar and Francisca ChacónWysokość upraw: 1450-1650 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Villa SarchiObróbka: Perla Negra NaturalZbiór: 2023
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: owoce tropikalne - rodzynki - śliwki - kiwi - likier wiśniowyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Las Lajas to bardzo ceniona farma, która od wielu lat słynie z eksperymentalnych obróbek. Perla Negra, Alma Negra, Black Diamond, Yellow Diamond - to ich nazwy. Po raz pierwszy mamy okazję do zaprezentowania samej farmy i mamy nadzieję, że ziarna przypadną Wam do gustu. Kto lubi fermentacyjne kawy z Kolumbii np. Mandela Natural, Sweet Valley będzie zdecydowanie zadowolony z Kostaryki Perla Negra Natural! Od trzech dekad na zboczach Wulkanu Poas w środkowej Kostaryce swoją farmę prowadzi Rodzina Chacon. Wulkaniczne gleby znane są z wyjątkowej żyzności i stanowią świetne podłoże pod uprawy kawy. Przez lata właścicielom udało się wypracować swój własny system oparty na intensywnej fermentacji i ustanowić unikalne profile smakowe. Ciekawostką jest sam mikro młyn, w którym wyjątkowo dba się o higienę - do tego stopnia, że jego podłoga została wykafelkowana płytkami używanymi w dużych sieciach restauracji, takich jak McDonald"s, by dodatkowo promować czystość.Po dostarczeniu do młyna wiśnie są moczone w czystej wodzie w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń lub brudu. Następnie natychmiast umieszcza się je na afrykańskich łóżkach (podniesionych), gdzie powoli i naturalnie suszą się przez 15-22 dni. Ze względu na wymagający proces, maksymalnie 10% rocznej produkcji gospodarstwa jest przetwarzane jako Perla Negra. Kostaryka Las Lajas Perla Negra Natural to kawa o profilu owocowo-alkoholowym. Napar od początku uderza złożonością wielu owoców, wyższą kwasowością i alkoholowym finiszem. Smak dosyć mocno zmienia się w trakcie stygnięcia i zaczyna się od czekoladek Mon Cherry, a kończy na delikatnie kwaskowatym kompocie z owoców tropikalnych, zbalansowanym słodyczą rodzynek. Towarzyszy mu cały czas charakterystyczna alkoholowość. Ziarna tego typu są bardzo bogate w smaku i ciężko nam jednoznacznie wskazać zaparzacz, w którym zaprezentują się najlepiej. Jedno jest pewne - metody przelewowe wymagają zdecydowanie drobniejszego przemiału. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy mielenie o 3 kliki drobniejsze. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©