Pochodzenie ziaren: Kostaryka; kanton: TarrazúStacja obróbki: M&M Micro MillProducent: Roberto Mata & MichaelWysokość upraw: 1700-1800 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: CaturraObróbka: juicy natural; zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: mango - rodzynki w rumie - limonka - bananData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Jesteście gotowi na pełnie smaków i aromatów w kubku kawy? Spróbujcie Kostaryki M&M JUICY! Ta kawa zdecydowanie zaskakuje swoją złożonością i bogactwem sensorycznym. Stacja M&M Micro Mill jest prowadzona przez kawowego weterana Roberto Matę oraz jego syna Michaela. Znajduje się on w regionie Dota, Tarrazu - szeroko znanym z uprawy kawy i zrzeszającym okolicznych farmerów. Jest to typowo rodzinny biznes. Wszyscy najbliżsi Roberto są zaangażowani w proces obróbki, który jest standaryzowany by jak najwierniej odtworzyć najlepsze mikro loty. Stacja skupia się głównie na obróbkach honey i natural. W ciągu dnia, gdy temperatura jest najwyższa, owoce suszone na łożach osłania się od słońca. Wykorzystuje się do tego metalowe stoły i sieci zacieniające. Natomiast by zadbać o odpowiednią wilgotność używa się mechanicznych suszarek. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy pieczołowicie dopracowane ziarna. Kostaryka M&M JUICY zaskakuje w każdej metodzie parzenia! Co najlepsze - w każdej z nich prezentuje inne, zaskakujące oblicze. Gdybyśmy mieli określić ogólny zarys tej kawy, to z pewnością powiedzieli byśmy o jej niezwykłej słodyczy. Zdecydowanie idzie w stronę owoców tropikalnych z dodatkiem dopełniającej, limonkowej kwasowości. Napar wzbogaca również delikatnie alkoholowy posmak w postaci rodzynek w rumie. Do tego duża doza soczystości! Byliśmy pod nie lada wrażeniem porównując przelew z Kality i Hario V60 - każda z metod wydobywała zupełnie inne oblicze kawy, jednocześnie dając przepyszny kubek kawy za każdym razem. Warto poeksperymentować z innymi metodami i poznać ziarna z każdej strony! MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy mielenie o 2 kliki drobniejsze. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©