Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

OUTLET

TORBY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOSTARYKA OMNIROAST

Region: Tarrazú

Kooperatywa: Coope Tarrazú
Prowincje: San Francisco, Leon Cortés
Wysokość upraw: 1700-1950 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Caturra, Catuai
Obróbka: mokra
Zbiór: listopad 2021 - luty 2022
Certyfikacja: Fairtrade
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: rodzynki - wiśnie - limonka - czekolada
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Minęło trochę czasu w Palarni Blend od ostatniej kawy z Kostaryki. Zdecydowaliśmy, że Kostaryka San Francisco najlepiej nada się jako omniroast! Jest to ten sam profil palenia dla przelewu oraz espresso. Ziarna o wyżej wspomnianym charakterze pozwolą na prawdziwie owocowe espresso oraz słodki przelew.
Społeczność regionu San Francisco de Leon Cortes urosła od 2014 r. z 12 do 40 rodzin zajmujących się kawą. Obecnie produkują ponad 250 worków kawy w skali roku. Przeważają tu odmiany: Caturra i Catuai, które uprawia się dosyć wysoko - ponad 1700 m n.p.m. Kooperatywa nadzoruje poczynania rolników oraz stale wspiera pod względem techniczno-technologicznym.
Kostaryka San Francisco w wersji omniroast może zaskoczyć w ekspresie ciśnieniowym swoją owocową stroną. Dominują nuty wiśni, limonki w towarzystwie słodyczy porównywalnej do rodzynek.
Mimo żywego charakteru czerwone owoce prezentują się od swojej słodkiej strony, a wyżej wspomniana limonka jest obecna, ale nie dominuje nad naparem.Przelew jest zdecydowanieśniadaniowy, na pierwszym planie wybija się czekoladowo-rodzynkowo-karmelowa słodycz, kwasowość jest obecna, ale na zdecydowanie niższym poziomie.Warto na nią poczekać!Kostaryka San Francisco jest dobrą propozycją klasycznego przelewu lub owocowego espresso. Jest to ta sama kawa, tak samo wypalona, ale w zależności od potrzeby - może pokazać się w naparze od zupełnie różnej strony.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 43-45g
czas: 29-31 sekund
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kawa ziarnista 130.00 zł
Kawa ziarnista 70.00 zł
Kawa ziarnista 40.00 zł
  • Wypalona pod:
    Omniroast

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję