Region: Tarrazú Producent: Coope Tarrazú R.L.Obróbka: myta Wysokość: 1400-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Catuai, Caturra Zbiór: listopad-luty 2019/2020 Certyfikacja: Fairtrade Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: średni Profil smakowy: miód - rodzynki - orzechy - arbuz Uzupełniamy lukę w ofercie kaw słodkich i delikatnych, pod tym względem Kostaryka San Lorenzo będzie jak pierwszy poranny promyk słońca w prawdziwie wiosenny dzień! San Lorenzo leży w regionie Tarrazú, który odpowiada za 40% krajowej produkcji kawy. Ukształtowanie terenu idealnie nadaje się do wzrostu drzewek kawowca - oprócz fantastycznego klimatu i zróżnicowania wysokości występuje również duży stopień zacienienia. Sama społeczność San Lorenzo, to 211 gospodarstw zrzeszonych pod skrzydłami CoopeTarrazú R.L. Obróbka myta w Kostaryce wygląda inaczej, niż gdziekolwiek indziej. Zamiast maszyny o nazwie depulper, przypominającej wielką i okrągłą tarkę, do oddzielania owoców od ziaren używa się wody pod bardzo wysokim ciśnieniem. Całość odbywa się w lokalnym młynie, gdzie cały proces produkcji kawy jest dosyć mocno skrócony i zmechanizowany. Kostaryka San Lorenzo to kawa złożona, delikatna i… po prostu czysta słodycz! Nuty miodu, rodzynek są dobrze balansowane słodką kwasowością arbuza, którą dopełnia przyjemnie orzechowy finisz. Takie jest właśnie espresso, które zwyczajnie nie ma wyjścia i musi doskonale wypaść również w kawach mlecznych! Napar z takich ziaren jest wręcz stworzony do zalania mlekiem o kremowej konsystencji, w niewielkiej ilości. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©