Pochodzenie ziaren: KostarykaProwincja: Alajuela
Farma: Hacienda Sonora Producent: Alberto Guardia Wysokość upraw: 1300-1825 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: SL28Obróbka: sucha Zbiór: 2025Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: bakalie - cytrusy - maliny - truskawki - karmelki Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKostaryka Hacienda Sonora SL28 Natural to ziarna, które od samego początku zrobiły na nas spore wrażenie. Odmiana SL28 pochodzi z Kenii a sam napar jest idealną mieszanką lepkiej słodyczy z Kostaryki oraz afrykańskiej owocowości.Posiadłość Hacienda Sonora znajduje się w rodzinie Alberto od ponad wieku. W latach 70., gdy Alberto przejął farmę, zaczął obsadzać większość ziemi kawą i wkrótce stała się ona głównym źródłem dochodu. W 1999 roku, kiedy ceny kawy osiągnęły historycznie niski poziom, Alberto zainwestował w młyn, aby móc maksymalnie podnieść jakość produkcji. W 2011 roku dołączył do niego syn, Diego, obejmując stanowisko współzarządcy. Obecnie Sonora ma ponad 20 różnych odmian kawowców na 80 hektarach upraw (plus 20 hektarów rezerwatu leśnego).Odmiana SL28 charakteryzuje się odpornością na suszę i dużym potencjałem do uzyskania wysokiej jakości naparu. Owoce są zbierane ręcznie. Następnie poddawane są separacji wodnej, po czym suszone na patio przez 9 dni. Kawa odpoczywa przez 3 dni w magazynie przy wilgotności 14%, po czym jest dosuszana mechanicznie - w temperaturze nieprzekraczającej 35°C. Gdy ziarna osiągną wilgotność 10,5%, odpoczywają przez 2 miesiące, zanim zostaną poddane sortowaniu według wagi, wielkości sita, gęstości i koloru.Kostaryka Hacienda Sonora SL28 Natural to napar, który pijemy z wielką przyjemnością. Oczarował nas niesamowitą głębią smaku. Dominuje w nim lepka słodycz oraz sporo owoców, w tym cytrusy i czerwone owoce. My wyróżniliśmy maliny i truskawki, ale jest ich dużo więcej. W kubku idealnie widać mieszankę żywej afrykańskiej kwasowości oraz kostarykańskiej lepkiej słodyczy. Każdy zaparzacz pokazał inne oblicze ziaren i ciężko wybrać nam jednoznacznie najlepszą wersję. Kostaryka SL28 Natural jest z tych, na które czeka się z wielkim zniecierpliwieniem kiedy będzie kolejna kawa. Polecamy! MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy ciut drobniejsze mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowa
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
