Kanton: Tarrazú Kooperatywa: CoopeTarrazú R.L Farma: Tirra Estate Wysokość upraw: 1500-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: F1 Obróbka: sucha Zbiór: 2022 Ocena SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: żurawina - bakalie - pomarańcze - jagody - mleczna czekolada Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Lubimy nietypowe odmiany, tym razem jest okazja upolowania F1. Czy chodzi o to, że prędkość z jaką znika kawa z kubka jest porównywalna do tej osiąganej przez bolid Formuły 1? Zachęcamy do lektury! Dla nas najważniejsze, że jest niezwykle smacznie… Kooperatywa CoopeTarrazú R.L powstała w 1960 r. i obecnie zrzesza ok 5000 członków, 33% stanowią kobiety. W ciągu ostatnich 15-stu lat liczba członków wzrosła o 50%, a produkcja o 70%. Z pewnością przyczyniły się do tego działania mające na celu zachęcenie ludzi do upraw m.in. rozdawanie darmowych nasion czy darmowa analiza gleby. Kooperatywa zapewnia pracownikom sezonowym nocleg w trakcie zbiorów. Kooperatywa zakupiła Hacienda Tirra w celu pracy badawczej nad kawą oraz produkcją mikrolotów. F1 jest nową generacją upraw. Hybryda F1 to krzyżówka z odmianą o bardzo starym pochodzeniu (first generation). Daje ona wyższe o 20-40% plony przy zachowaniu wysokiej odporności na choroby a jednocześnie fantastycznym smaku. Kostaryka Tirra F1 Natural to kawa słodka, złożona, z delikatnym i miłym elektronem kwasowości. Zaczyna się prawdziwie bakaliowo! Mieliśmy już np. Honduras El Triunfo, który miał podobną charakterystykę. Wraz ze spadkiem temperatury pojawia się duża głębia smaku! Przede wszystkim delikatna kwasowość owocu żurawiny, cytrusy, gdzieś dalej uśmiechają się do nas nuty jagód a całość wieńczy długi finisz mlecznej czekolady. To co nas urzeka w Kostaryce Tirra F1, to jej wysoka złożoność, która dosyć mocno zmienia się wraz ze stygnięciem kawy. Mogłaby być po prostu słodka i jednostronna, a napar ma bardzo wiele subtelnych, owocowych akcentów. Nie sprawia żadnych problemów z parzeniem, jeśli macie ochotę na wyciśniecie z niej większej kwasowości - polecamy Aeropress! Przelewy są wychodzą lepiej zbalansowane. Gorąco polecamy! MIELENIE W metodach przelewowych trochę drobniej, niż zwykle. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©