Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

ZESTAWY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOSTARYKA YELLOW HONEY OMNIROAST

Region: Tarrazú
Farmer: Luis Anastasio Castro
Farma: Juanachute
Obróbka: yellow honey
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Caturra
Zbiór: 2019
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: mleczna czekolada - karmel - białe winogrona - brzoskwinie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mamy dla Was świetną kawę w stopniu palenia omniroast! Założeniem takiego wypału jest uniwersalność parzenia - przelew jest bardzo słodki i złożony, o niskiej kwasowości. Espresso przypadnie do gustu wszystkim lubiących lekkie, owocowe i delikatnie kwaskowate kawy.
Kostaryka Yellow Honey jest wyjątkowa dzięki pasji Luisa Anastasio Castro, zwanego Don Tacho. Jest on zarządcą lokalnego młyna kawowego Juanachute, który ma pod swoją kontrolą cały proces - od sadzonek, aż po finalny produkt. Jest to o tyle nietypowe podejście, że przeważnie farmer idzie swoją ścieżką i po prostu przynosi to co mu wyrosło. Don Tacho pomaga plantacjom uzyskać odpowiedni profil smakowy kontrolując uprawy w kilku-kilkunastu niezależnych od siebie miejscach. Jego synowie również są mocno związani z kawą prowadząc rodzinną palarnię i kawiarnię w San Pablo, a przy okazji dalece zakrojoną edukację kawową. Don Tacho startował również ze swoimi ziarnami w krajowych zawodach baristów w Kostaryce.
Kawy z obróbki honey w znacznej większości charakteryzują się bardzo wysoką słodyczą. Są różne kolory: black, yellow, red, gold, white i różnią się one ilością pozostawionego miąższu wiśni kawowca. Dla yellow honey jest to ok. 50% owocu. Kawa to suszona jest na podwyższonych łożach, w pełnym słońcu przez 14-21 dni. Tak jak już wspominaliśmy Kostaryka Yellow Honey Canet to omniroast. Przelew akcentuje ogromną słodycz ziaren, a w espresso owocowość przełamana jest delikatną czekoladą i karmelem. Kawa sprawdzi się również jako americano oraz z kawiarki!
Polecamy espresso z przepisu:
kawa: 16-18g
uzysk: 40g
czas: 29-31 sekund
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 106.00 zł
Kawa ziarnista 57.00 zł
Kawa ziarnista 33.50 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso
    Omniroast Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję