Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MEKSYK BERNARDINO MARTINEZ

Pochodzenie ziaren: Meksyk

Region: Oaxaca
Obszar: Sierra Mazateca
Producent: Bernardino Martinez
Wysokość upraw: 1200-2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Typica, Mundo Novo, Bourbon
Obróbka: mokra
Zbiór: 2023/2024
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - wiśnie - jeżyny - melasa
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mamy dla Was naprawdę niezły Meksyk! Espresso jest wyraźnie czekoladowe, gęste i ma przyjemnie słodką kwasowość.
Agua Iglesia to mała miejscowość położona w odległym i trudno dostępnym regionie Sierra Mazateca w stanie Oaxaca. Większość producentów kawy posiada tam od 0,5 do 5 hektarów ziemi, często mniej niż jeden hektar. Skutkuje to bardzo małą skalą produkcji i niskimi plonami. Trudne warunki geograficzne, chłodny klimat i ryzyko przymrozków dodatkowo ograniczają wydajność. Region słynie także ze swoich mistycznych tradycji, kultury szamanizmu i psychoaktywnych grzybów, które w latach 60. i 70. przyciągały alternatywnych turystów. Dziś Mazateca jest rzadko odwiedzana i pomijana nawet w świecie kawy, jednak wyjątkowe warunki uprawy nadają wysoką jakość i złożoność smaku. Dodatkowym wyzwaniem jest bariera językowa, ponieważ większość mieszkańców posługuje się językiem mazateckim. Agua Iglesia nie jest formalną spółdzielnią ani stowarzyszeniem, lecz grupą producentów kierowaną przez społeczność, koordynowaną przez Felipe Palaciosa.
Jeśli lubicie głęboko czekoladowe espresso o większej złożoności Meksyk Bernardino Martinez z pewnością będzie Wam smakować! Czekoladowość jest głęboka, lepka i słodka. Nie jest to kawa pozbawiona kwasowości, ale całość oceniamy jako niezwykle przyjemną. W espresso wyczuwamy również wiśniową kwasowość z lekką nutą owoców leśnych. Americano jest dosyć słodkie i klasyczne a tego typu ziarenka bardzo lubią się z mlekiem w każdym wydaniu. Polecamy z ekspresów automatycznych i kawiarek.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 38-43g
czas: 27-32 sekundy
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 146,00 zł
Kawa ziarnista 78,00 zł
Kawa ziarnista 45,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję