Pochodzenie ziaren: Meksyk
Region: OaxacaObszar: Sierra Mazateca Producent: Bernardino Martinez Wysokość upraw: 1200-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Typica, Mundo Novo, Bourbon Obróbka: mokraZbiór: 2023/2024 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - wiśnie - jeżyny - melasaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy dla Was naprawdę niezły Meksyk! Espresso jest wyraźnie czekoladowe, gęste i ma przyjemnie słodką kwasowość. Agua Iglesia to mała miejscowość położona w odległym i trudno dostępnym regionie Sierra Mazateca w stanie Oaxaca. Większość producentów kawy posiada tam od 0,5 do 5 hektarów ziemi, często mniej niż jeden hektar. Skutkuje to bardzo małą skalą produkcji i niskimi plonami. Trudne warunki geograficzne, chłodny klimat i ryzyko przymrozków dodatkowo ograniczają wydajność. Region słynie także ze swoich mistycznych tradycji, kultury szamanizmu i psychoaktywnych grzybów, które w latach 60. i 70. przyciągały alternatywnych turystów. Dziś Mazateca jest rzadko odwiedzana i pomijana nawet w świecie kawy, jednak wyjątkowe warunki uprawy nadają wysoką jakość i złożoność smaku. Dodatkowym wyzwaniem jest bariera językowa, ponieważ większość mieszkańców posługuje się językiem mazateckim. Agua Iglesia nie jest formalną spółdzielnią ani stowarzyszeniem, lecz grupą producentów kierowaną przez społeczność, koordynowaną przez Felipe Palaciosa.Jeśli lubicie głęboko czekoladowe espresso o większej złożoności Meksyk Bernardino Martinez z pewnością będzie Wam smakować! Czekoladowość jest głęboka, lepka i słodka. Nie jest to kawa pozbawiona kwasowości, ale całość oceniamy jako niezwykle przyjemną. W espresso wyczuwamy również wiśniową kwasowość z lekką nutą owoców leśnych. Americano jest dosyć słodkie i klasyczne a tego typu ziarenka bardzo lubią się z mlekiem w każdym wydaniu. Polecamy z ekspresów automatycznych i kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-43gczas: 27-32 sekundy Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©