Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MEKSYK PROCAA NATURAL (ESP)

Pochodzenie ziaren: Meksyk

Stan: Nayarit
Producent: Grupo Terruno Nayarita
Kooperatywa: PROCAA
Wysokość upraw: 900-1400 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Caturra, Mundo Novo
Obróbka: sucha
Zbiór: grudzień 2024 - kwiecień 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: średni
Profil smakowy:
krówki - wiśnie - brzoskwinie - mleczna czekolada - bakalie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Ziarna z Meksyku po suchej obróbce to dosyć niespotykany widok. Jeśli lubicie karmelowo-owocowe napary warto sięgnąć po Meksyk PROCAA Natural!
Organizacja PROCAA liczy 25-ciu członków, z których wszyscy są spokrewnieni z rodziną Altamirano - jedną z rodzin założycielskich miasteczka El Cuarenteño. Grupa została pierwotnie zorganizowana przez zmarłego patrona rodu, Benigno Altamirano de Dios. Obecnie stowarzyszeniem kieruje siedmioro z OSIEMNAŚCIORGA (sic!) dzieci Benigno.
El Cuarenteño to wiejska społeczność położona u podnóża Sierra de San Juan. Obszar ten został zasiedlony w 1910 roku i założony jako centrum majątku bogatego właściciela ziemskiego.
PROCAA jest właścicielem i operatorem młyna mokrego El Rústico. Nazwa Rústico (hiszp. "rustykalny") pochodzi od skromnych początków kooperatywy. Młyn jest bardzo podstawowy. Nie oznacza to jednak, że kawa produkowana przez PROCAA jest pozbawiona złożoności.
Meksyk PROCAA Natural to bakaliowo-owocowy profil ziaren. Na pierwszym planie w espresso czuć wyraźną lepką słodycz z bakaliowym finiszem na tle słodkiej kwasowości wiśni, nektarynek i brzoskwini. Kawa daje duże pole do zabawy przepisem w ekspresach kolbowych. Po americano możecie spodziewać się delikatnego i złożonego naparu - polecamy tutaj trochę mniejszą ilość wody. Meksyk z mlekiem jest bardzo smaczny i karmelowy, ale jedynie w kawach o mniejszej pojemności - flat white i cappuccino. Polecamy również do ekspresów automatycznych i kawiarek.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g (standardowa doza + 1gr)
uzysk: 42-45g
czas: 27-30 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 185,00 zł
Kawa ziarnista 99,00 zł
Kawa ziarnista 55,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję