Pochodzenie ziaren: MeksykStan: Nayarit
Producent: Grupo Terruno Nayarita Kooperatywa: PROCAA Wysokość upraw: 900-1400 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Caturra, Mundo Novo Obróbka: suchaZbiór: grudzień 2024 - kwiecień 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: średniProfil smakowy: krówki - wiśnie - brzoskwinie - mleczna czekolada - bakalieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ziarna z Meksyku po suchej obróbce to dosyć niespotykany widok. Jeśli lubicie karmelowo-owocowe napary warto sięgnąć po Meksyk PROCAA Natural!Organizacja PROCAA liczy 25-ciu członków, z których wszyscy są spokrewnieni z rodziną Altamirano - jedną z rodzin założycielskich miasteczka El Cuarenteño. Grupa została pierwotnie zorganizowana przez zmarłego patrona rodu, Benigno Altamirano de Dios. Obecnie stowarzyszeniem kieruje siedmioro z OSIEMNAŚCIORGA (sic!) dzieci Benigno. El Cuarenteño to wiejska społeczność położona u podnóża Sierra de San Juan. Obszar ten został zasiedlony w 1910 roku i założony jako centrum majątku bogatego właściciela ziemskiego. PROCAA jest właścicielem i operatorem młyna mokrego El Rústico. Nazwa Rústico (hiszp. "rustykalny") pochodzi od skromnych początków kooperatywy. Młyn jest bardzo podstawowy. Nie oznacza to jednak, że kawa produkowana przez PROCAA jest pozbawiona złożoności. Meksyk PROCAA Natural to bakaliowo-owocowy profil ziaren. Na pierwszym planie w espresso czuć wyraźną lepką słodycz z bakaliowym finiszem na tle słodkiej kwasowości wiśni, nektarynek i brzoskwini. Kawa daje duże pole do zabawy przepisem w ekspresach kolbowych. Po americano możecie spodziewać się delikatnego i złożonego naparu - polecamy tutaj trochę mniejszą ilość wody. Meksyk z mlekiem jest bardzo smaczny i karmelowy, ale jedynie w kawach o mniejszej pojemności - flat white i cappuccino. Polecamy również do ekspresów automatycznych i kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19g (standardowa doza + 1gr)uzysk: 42-45gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©