Region: Oaxaca Kooperatywa: Union San Pedro Farmer: Reina Lopez Wysokość upraw: 1450-1900 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Pluma Hidalgo, Mundo Novo Obróbka: mokra Zbiór: 2021 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: miód - jabłka - gruszki - melon - migdały Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Niezły Meksyk! Zakochaliśmy w nim się od pierwszego siorbnięcia ze względu na swoją uniwersalność. Chcielibyśmy również zwrócić uwagę na przepiękny worek widoczny w miniaturce. W tym wypadku Meksyk Reina Lopez to kawa piękna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku! Meksyk jest krajem, którego kawowy potencjał ekonomiczny wciąż wzrasta - mimo to, takie regiony jak Oaxaca i Chiapas są jednymi z najbiedniejszych w kraju. Poziom ubóstwa sięga tu 60-80% społeczeństwa, a skrajnego ubóstwo to nawet 20-40%.
Poziom produkcji kawy w ostatnich 10 latach spadł tu znacząco, do czego przyczyniły się problemy gospodarczo - ekonomiczne, brak pieniędzy oraz choroba drzewek kawowych znana jako rdza. Średni plon kawy w Oaxaca wynosi obecnie zaledwie 100 kg/ha - dla porównania w Kolumbii jest to średnio 2400 kg/ha. W Meksyku mamy do czynienia w większości z małymi farmami oraz plantatorami, których roczny zbiór nie przekracza 100kg, co powoduje niestabilność plonów, a także zniechęcenie do uprawy kawy, a co za tym idzie migrację ludzi na bardziej zurbanizowane tereny.
Do kooperatywy Union San Pedro należy ok 180 rodzin produkujących kawę, skupionych wokół miasteczka San Pedro El Alto i zarządzanych przez Salomona Garcię, który mocno skupia swoją uwagę na wprowadzeniu różnorodności upraw (poza drzewkami kawowca, sadzi się wanilię, cynamon, kakao), a także na tworzeniu miejsc pracy dla młodego pokolenia, tak by nie musiało ono emigrować do miast.
Kawa z którą dziś mamy przyjemność mieć do czynienia pochodzi z Farmy Reina Lopez. W Meksyku bardzo rzadko nadaje się nazwy tak małym farmom, w większości każdy farmer ma kilka poletek ziemi zlokalizowanych w obrębie swojej wsi. Każda wieś ma swój własny system zarządzania zbiorami. W niektórych z nich ziemia należ do farmerów i jest dziedziczona przez potomstwo, natomiast 90% terenów w Oaxaca należy do gminy i jest przez farmerów dzierżawiona. Kawa z farmy Reina Lopez jest mieszanką dwóch odmian charakterystycznych dla regionu - Mundo Novo i Pluma Hidalgo. Ta druga została pierwszy raz wyhodowana nieopodal, w Sierra Sur.
Meksyk Reina Lopez w przelewie, to ziarna dosyć zaskakujące.
Na ciepło napar jest zdecydowanie czekoladowo-orzechowy i bardzo słodki. Wraz ze stygnięciem kwasowość rośnie i pojawia się bardzo przyjemny balans. Kawa w odbiorze jest z gatunku tych codziennych, do których wracamy z wielkim uśmiechem na twarzy, bardzo szybko znika!Świetnie sprawdzi się w każdej możliwej metodzie, bardzo uniwersalna, idealny towarzysz dnia.
Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.