Region: Nayarit Producent: Gruppo Terruño NayaritaObróbka: sucha Wysokość: 950-1040 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Caturra, Mundo Novo, Bourbon, Criollo Zbiór: 2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: średni Profil smakowy: wiśnie - jabłka - pomarańcze - karmel Szukaliśmy dla Was słodkiej kawy do espresso o zdecydowanie owocowym profilu i oto ona - prosto z Meksyku! Gruppo Terruño Nayaritadziała oficjalnie od 2015 roku, obecnie zrzesza około 600-set członków. Na partię GTN5901 z obróbki suchej składają się ziarna ze społeczności Cofradia de Chocolon, El Cuarenteno oraz La Yerba. Wyżej wspomniany producent jest wysoko ceniony za ogromną przejrzystość informacji, podając możliwie szczegółowe dane dla każdego z etapów wraz ze zdjęciami. Oczywiście przekłada się to również na ziarna bardzo wysokiej jakości. Meksyk Nayarita, jak już wspominaliśmy, to kawa słodka, wyraźnie owocowa i zdecydowanie czysta w smaku - bez charakterystycznej dla suchej obróbki nuty fermentacyjnej. Espresso jest pełne owocowej kwasowości, a americano w smaku przypomina kawę parzoną we french pressie. Meksyk Nayarita również świetnie współgra z mlekiem w niewielkich objętościach tj. flat white lub cappuccino. Bardzo interesująca propozycja pokazująca, że kwasowość w kawie, to wcale nie jest to samo co kwaśność :) Polecamy również z kawiarki!
UWAGA: W ekspresach kolbowych zalecana zmiana ustawienia młynka na stosunkowo drobny przemiał. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©