Regiony: Jaltenango, Villacorzo Chiapas Obróbka: mokra Wysokość: 1100-1500 m n.p.m. Zbiory: styczeń - kwiecień 2020 Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83 Stopień palenia: średni Profil smakowy: kakao - karmel - skórka cytrynowa Meksyk Topacio SHG pochodzi z małych gospodarstw rejonu Jaltenango i Villacorzo Chiapas. Ziarna po obróbce i fermentacji suszy się na słońcu. Produkcja kawy na tym terenie, to głównie praca małych gospodarstw o średnim rozmiarze 1,5 hektara. Sam obszar składa się z kilku mikroklimatów oraz wysokiej wilgotności co skutkuje kawą o cytrusowej kwasowości oraz wysokim body. Chcieliśmy od samego początku zaprezentować Wam dobrą kawę z Meksyku i z radością stwierdzamy, że Meksyk Topacio spełnia nasze oczekiwania. Espresso, to przede wszystkim nuty czekoladowo-kakaowe okraszone karmelem i przyjemną kwasowością skórki cytrynowej. Kawa jest delikatnie goryczkowa, przyjemna i zbalansowana. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©