Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MJANMA BANT SAWK NATURAL

Pochodzenie ziaren: Mjanma

Stan: Shan
Wieś: Bant Sawk
Wysokość upraw: 1598 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra, Catimor, S 795, Bourbon
Obróbka: sucha
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
pomarańcze - miód - jabłka - orzechy nerkowca - banan - rodzynki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mjanma Bant Sawk to niezwykle smaczna i zbalansowana kawa, która po przestygnięciu pokazuje swoje owocowe oblicze. Bardzo lubimy kawy z Mjanmy, gdyż zawsze czuć w nich dużo serca. Bant Sawk zdecydowanie nie zawodzi - w ślepym teście kierowalibyśmy domysły w stronę Ameryki Centralnej.
Wioska Bant Sawk początkowo nosiła nazwę Want Sawk, gdzie "want" oznacza dolinę, a "sawk" - róg góry. Dwadzieścia lat po założeniu wioski przybyło tam dziesięć rodzin Pa O, które z czasem wybudowały klasztor, jednoczący społeczność. Mnich prowadzący klasztor zmienił nazwę miejscowości na Bant Sawk.
31 rodzin rozpoczęło na tym terenie uprawę kawy, czyniąc tę wioskę pierwszym większym partnerem dla producenta Indigo Mountain. Obecnie ponad 100 gospodarstw domowych zajmuje się uprawą drzewek a sama kawa stała się realną alternatywą dla maku, gwarantującą stabilny dochód.
Wisienki kawowca są zbierane ręcznie we wczesnych godzinach dnia. Po zbiorach członkowie dostarczają je do stacji obróbki w Hopong, gdzie przechodzą rygorystyczną selekcję i ponowne ręczne sortowanie. Tylko w pełni dojrzałe owoce trafiają na łoża afrykańskie. W zależności od pogody suszenie trwa od 13 do 17 dni, co gwarantuje optymalny rozwój smaku.
Mjanma Bant Sawk to kawa o niezwykle przyjemnej, złożonej kwasowości oraz bakaliowej słodyczy. Zdecydowanie nie ma tutaj nudy, szczególnie po lekkim przestygnięciu! Z miodowej słodyczy wyłoni się dużo nut pomarańczy, marakui, jabłek, suszonych owoców. Orzechowość jest obecna na finiszu, ale nie ma nic wspólnego z orzechem włoskim - jest raczej subtelna i delikatna. Każdy zaparzacz pokazuje ziarna w trochę innym świetle, więc warto popróbować!
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 179,00 zł
Kawa ziarnista 97,00 zł
Kawa ziarnista 54,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję