Pochodzenie ziaren: MjanmaStan: Shan
Wieś: Bant Sawk Wysokość upraw: 1598 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra, Catimor, S 795, Bourbon Obróbka: suchaZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: pomarańcze - miód - jabłka - orzechy nerkowca - banan - rodzynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaMjanma Bant Sawk to niezwykle smaczna i zbalansowana kawa, która po przestygnięciu pokazuje swoje owocowe oblicze. Bardzo lubimy kawy z Mjanmy, gdyż zawsze czuć w nich dużo serca. Bant Sawk zdecydowanie nie zawodzi - w ślepym teście kierowalibyśmy domysły w stronę Ameryki Centralnej. Wioska Bant Sawk początkowo nosiła nazwę Want Sawk, gdzie "want" oznacza dolinę, a "sawk" - róg góry. Dwadzieścia lat po założeniu wioski przybyło tam dziesięć rodzin Pa O, które z czasem wybudowały klasztor, jednoczący społeczność. Mnich prowadzący klasztor zmienił nazwę miejscowości na Bant Sawk. 31 rodzin rozpoczęło na tym terenie uprawę kawy, czyniąc tę wioskę pierwszym większym partnerem dla producenta Indigo Mountain. Obecnie ponad 100 gospodarstw domowych zajmuje się uprawą drzewek a sama kawa stała się realną alternatywą dla maku, gwarantującą stabilny dochód. Wisienki kawowca są zbierane ręcznie we wczesnych godzinach dnia. Po zbiorach członkowie dostarczają je do stacji obróbki w Hopong, gdzie przechodzą rygorystyczną selekcję i ponowne ręczne sortowanie. Tylko w pełni dojrzałe owoce trafiają na łoża afrykańskie. W zależności od pogody suszenie trwa od 13 do 17 dni, co gwarantuje optymalny rozwój smaku. Mjanma Bant Sawk to kawa o niezwykle przyjemnej, złożonej kwasowości oraz bakaliowej słodyczy. Zdecydowanie nie ma tutaj nudy, szczególnie po lekkim przestygnięciu! Z miodowej słodyczy wyłoni się dużo nut pomarańczy, marakui, jabłek, suszonych owoców. Orzechowość jest obecna na finiszu, ale nie ma nic wspólnego z orzechem włoskim - jest raczej subtelna i delikatna. Każdy zaparzacz pokazuje ziarna w trochę innym świetle, więc warto popróbować! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa klasyczna
Kawa owocowa
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
