Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MJANMA HTAM PHA CHOCO

Pochodzenie ziaren: Mjanma

Stan: Shan
Wieś: Htam Pha Yar
Wysokość upraw: 1194 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra, Catimor, S 795, Bourbon
Obróbka: sucha
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75
Stopień palenia: średni
Profil palenia: podkreślenie nut czekoladowych i obniżenie kwasowości
Profil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - wiśnie - rodzynki - karmel
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Prawdziwa gratka dla fanów kawy! Roasting Set Powraca! Tym razem wzięliśmy "na warsztat" ziarna z Azji i wypaliliśmy w dwóch alternatywnych profilach. Dzięki temu będziecie mogli przekonać się ile znaczą detale podczas palenia oraz sam pomysł na ziarno. Czy czuć różnicę? Najlepiej sprawdzić samemu!
Hta Pha Yar dokonało swojego pierwszego eksportu w 2022 roku. Choć kawa była częścią ich krajobrazu już od początku XX wieku, to w latach 2000 została odrodzona i rozpowszechniona jako alternatywa dla opium. Do 2010 roku rolnicy stali się częścią ruchu kawy specialty, co znacząco zwiększyło ich dochody. Współpraca z Indigo Mountain Coffee umożliwiła im zdobycie wiedzy technicznej oraz większej świadomości w zakresie praktyk adaptacji do zmian klimatycznych. Oprócz edukacji otrzymują oni również wysoką cenę za swoje wysokiej jakości plony (co najmniej 30% więcej niż lokalne alternatywy).
Wisienki kawowca są zbierane ręcznie we wczesnych godzinach dnia. Po zbiorach członkowie dostarczają je do stacji obróbki w Hopong, gdzie przechodzą rygorystyczną selekcję i ponowne ręczne sortowanie. Tylko w pełni dojrzałe owoce trafiają na łoża afrykańskie. W zależności od pogody suszenie trwa od 13 do 17 dni, co gwarantuje optymalny rozwój smaku.
Mjanma Htam Pha Yar w wersji choco to espresso o wyraźnych nutach czekolady i lekkiej, przyjemnie wiśniowej kwasowości. Mjanma nie jest zupełnie pozbawiona owoców i stricte czekoladowa, delikatna owocowość nie powoduje kwaśności a zdecydowanie ubogaca smak. Napar jest wyraziście czekoladowo-karmelowy a jednocześnie nie jest dla nas jednostronny. Musimy przyznać, że w espresso bardzo smakuje nam ta kawa! Americano jest dosyć klasyczne - czekoladowe espresso przełoży się na czekoladowe americano o niskiej kwasowości. Mjanma choco dobrze współgra z mlekiem w każdym rozmiarze. Polecamy do ekspresów automatycznych oraz kawiarek.
ZESTAW PORÓWNAWCZY MJANMA ROASTING SET TUTAJ
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g (standardowa doza)
uzysk: 40-44g
czas: 27-30 sekund
MIELENIE
W ekspresach kolbowych polecamy od początku skręcić młynek w dużo drobniejszą stronę.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 165,00 zł
Kawa ziarnista 89,00 zł
Kawa ziarnista 49,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję