Pochodzenie ziaren: MjanmaStan: Shan
Wieś: Htam Pha Yar Wysokość upraw: 1194 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra, Catimor, S 795, Bourbon Obróbka: sucha Zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75 Stopień palenia: średni Profil palenia: podkreślenie nut czekoladowych i obniżenie kwasowościProfil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - wiśnie - rodzynki - karmelData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Prawdziwa gratka dla fanów kawy! Roasting Set Powraca! Tym razem wzięliśmy "na warsztat" ziarna z Azji i wypaliliśmy w dwóch alternatywnych profilach. Dzięki temu będziecie mogli przekonać się ile znaczą detale podczas palenia oraz sam pomysł na ziarno. Czy czuć różnicę? Najlepiej sprawdzić samemu! Hta Pha Yar dokonało swojego pierwszego eksportu w 2022 roku. Choć kawa była częścią ich krajobrazu już od początku XX wieku, to w latach 2000 została odrodzona i rozpowszechniona jako alternatywa dla opium. Do 2010 roku rolnicy stali się częścią ruchu kawy specialty, co znacząco zwiększyło ich dochody. Współpraca z Indigo Mountain Coffee umożliwiła im zdobycie wiedzy technicznej oraz większej świadomości w zakresie praktyk adaptacji do zmian klimatycznych. Oprócz edukacji otrzymują oni również wysoką cenę za swoje wysokiej jakości plony (co najmniej 30% więcej niż lokalne alternatywy). Wisienki kawowca są zbierane ręcznie we wczesnych godzinach dnia. Po zbiorach członkowie dostarczają je do stacji obróbki w Hopong, gdzie przechodzą rygorystyczną selekcję i ponowne ręczne sortowanie. Tylko w pełni dojrzałe owoce trafiają na łoża afrykańskie. W zależności od pogody suszenie trwa od 13 do 17 dni, co gwarantuje optymalny rozwój smaku. Mjanma Htam Pha Yar w wersji choco to espresso o wyraźnych nutach czekolady i lekkiej, przyjemnie wiśniowej kwasowości. Mjanma nie jest zupełnie pozbawiona owoców i stricte czekoladowa, delikatna owocowość nie powoduje kwaśności a zdecydowanie ubogaca smak. Napar jest wyraziście czekoladowo-karmelowy a jednocześnie nie jest dla nas jednostronny. Musimy przyznać, że w espresso bardzo smakuje nam ta kawa! Americano jest dosyć klasyczne - czekoladowe espresso przełoży się na czekoladowe americano o niskiej kwasowości. Mjanma choco dobrze współgra z mlekiem w każdym rozmiarze. Polecamy do ekspresów automatycznych oraz kawiarek. ZESTAW PORÓWNAWCZY MJANMA ROASTING SET TUTAJ Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 40-44gczas: 27-30 sekund MIELENIE W ekspresach kolbowych polecamy od początku skręcić młynek w dużo drobniejszą stronę. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©