Pochodzenie ziaren: MjanmaStan: Shan
Wieś: Htam Pha Yar Wysokość upraw: 1194 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra, Catimor, S 795, Bourbon Obróbka: sucha Zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75 Stopień palenia: średni Profil palenia: podkreślenie nut owocowych, słodko-owocowe espressoProfil smakowy: czarna herbata - rodzynki - jabłka - cytrusy - bakalie - karmelData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Prawdziwa gratka dla fanów kawy! Roasting Set Powraca! Tym razem wzięliśmy "na warsztat" ziarna z Azji i wypaliliśmy w dwóch alternatywnych profilach. Dzięki temu będziecie mogli przekonać się ile znaczą detale podczas palenia oraz sam pomysł na ziarno. Czy czuć różnicę? Najlepiej sprawdzić samemu!Hta Pha Yar dokonało swojego pierwszego eksportu w 2022 roku. Choć kawa była częścią ich krajobrazu już od początku XX wieku, to w latach 2000 została odrodzona i rozpowszechniona jako alternatywa dla opium. Do 2010 roku rolnicy stali się częścią ruchu kawy specialty, co znacząco zwiększyło ich dochody. Współpraca z Indigo Mountain Coffee umożliwiła im zdobycie wiedzy technicznej oraz większej świadomości w zakresie praktyk adaptacji do zmian klimatycznych. Oprócz edukacji otrzymują oni również wysoką cenę za swoje wysokiej jakości plony (co najmniej 30% więcej niż lokalne alternatywy). Wisienki kawowca są zbierane ręcznie we wczesnych godzinach dnia. Po zbiorach członkowie dostarczają je do stacji obróbki w Hopong, gdzie przechodzą rygorystyczną selekcję i ponowne ręczne sortowanie. Tylko w pełni dojrzałe owoce trafiają na łoża afrykańskie. W zależności od pogody suszenie trwa od 13 do 17 dni, co gwarantuje optymalny rozwój smaku. Mjanma Htam Pha Yar w wersji fruity to bardzo zaskakujące i owocowe espresso. Jest duża szansa, że to jedno z najciekawszych ziaren z Azji jakie piliście! Napar od samego początku uderza wieloowocową kwasowością cytrusów i jabłek. Espresso jest dosyć lekkie i wyczuwamy w nim nuty czarnej herbaty, która może być przez Was również odebrana jako mleczna czekolada. Wyżej wspomniana owocowość jest balansowana przez nuty karmelu oraz bakalii. Całość sprawia wrażenie dosyć lekkiego naparu z przewagą owoców. Musimy przyznać, że w espresso bardzo smakuje nam ta kawa! Jeśli chcecie zrobić z niej americano, to polecamy ograniczyć ilość dolewanej wody do 100-120g, inaczej może stracić na intensywności. Mjanma fruity dobrze współgra z mlekiem w kawach o mniejszej pojemności tj. cappuccino czy flat white. Polecamy do ekspresów automatycznych oraz kawiarek. ZESTAW PORÓWNAWCZY MJANMA ROASTING SET TUTAJ Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 18-20g (standardowa doza +2gr)uzysk: 40-45gczas: 27-30 sekundMIELENIE W ekspresach kolbowych polecamy od początku skręcić młynek w dużo drobniejszą stronę, przemiał w okolicach robusty i ziaren z obróbki anaerobic natural. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©