Prowincja: Mandalay Farma: Ngu Shweli Producent: U Kyaw Sein Obróbka: sucha Wysokość: 1000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL34 Zbiór: styczeń-marzec 2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,25 stopień palenia: jasny profil smakowy: mango - ananas - miód Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mamy dla Was coś bardzo wyjątkowego! Chcieliśmy ją Wam pokazać już rok temu, ale niestety minimalnie spóźniliśmy się z zakupem.Są pewne utarte skojarzenia jak powinny smakować azjatyckie kawy tj. nuty przypraw, niska kwasowość. A co by było, gdyby było zupełnie odwrotnie? Ngu Shweli, to najstarsza farma w regionie, działająca od 1997 roku. U Kyaw Sein po hodowli fasoli i próbach poszukiwań jadeitu postanowił zwrócić się w stronę kawy (sic!). Cała powierzchnia farmy, którą poświęcono drzewkom kawowca, to ponad 87 hektarów! Znajduje się ona nieopodal miasteczka Pyin Oo Lwin. Na plantacji cienia dostarczają dęby srebrzyste i drzewa makadamii. Na miejscu wisienki obrabiane są metodą suchą oraz honey, na obróbkę mokrą wędrują do pobliskiego Mandalay Coffee Group. Mjanma Ngu Shweli to coś bardzo specjalnego! Jakiś czas temu prezentowaliśmy Nikaraguę Pineapple Candy i sądzimy, że ta kawa uderza w podobne nuty. Na pierwszy plan z owoców tropikalnych wybija się mango oraz ananas, kwasowość dobrze równoważy się ze słodyczą naparu. Jest on lekki, owocowy i bardzo przyjemnie się go pije! Gorąco polecamy w każdej metodzie - a w pierwszej kolejności tym, którzy skreślili już kawy azjatyckie! Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©