Kraj pochodzenia: MjanmaProwincja: MandalayFarma: Ruby HillsProducent: bracia ArrowWysokość upraw: 1500 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Catimor H528Obróbka: mokraZbiór: 2022Certyfikacja zielonego ziarna: OrganicStopień palenia: jasny
Profil smakowy: dojrzałe jabłka - miód - kwiaty czarnego bzuData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKażdego roku staramy się pokazać ten kraj od jak najlepszej strony. Mjanma, pod względem kawy, jest nadal krajem niszowym ale jakościowo nigdy nie zawodzi. Ruby Hills w smaku jest czysta, dobrze zbalansowana i zaskakująca. Plantacja Ruby Hills zlokalizowana jest w prownicji Mogok, na terenach wysokogórskich. Jej nazwa wzięła się od faktu, iż na tych terenach pozyskuje się słynne na cały świat i wysoko cenione rubiny. Jest to obszar zamknięty dla przyjezdnych - dostać można się tam jedynie za zgodą rządu. Farma o wielkości 65 akrów od 2002 roku prowadzona jest przez Braci Arrow. Thi Ha to jeden z nich, który jest zdecydowanym liderem i przejmuje dowodzenie na farmie. Chętnie eksperymentuje - interesuje się m.in. maceracją węglową a także tworzeniem nowych i ciekawych profili dla uprawianej kawy. Mjanma Ruby Hills to zdecydowanie kawa uniwersalna, jakościowa, z dobrym balansem. Z jednej strony pojawia się jabłkowo-cytrusowa kwasowość, a z drugiej równoważona jest przez nuty miodowo-orzechowe i bardzo przyjemny ziołowo-kwiatowy finisz. Jako, że napar jest dobrze wyważony - wybrana metoda parzenia podkreśli w kawie inne nuty. Ruby Hills najbardziej smakowała nam z Hario, Kality oraz Aeropressu. Mjanma Ruby Hills jest również dostępne w zestawie porównawczym z inną kawą z tego kraju -->MJANMA SETPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©