Pochodzenie ziaren: MjanmaProwincja: Shan, miejscowość: HopongProducent: Indigo MountainWysokość upraw: 1180-1630 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Catuai, Caturra, Catimore, S 795, Bourbon Obróbka: anaerobic naturalZbiór: 2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: bakalie - śliwki - cytrusy - brązowy cukierData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaMjanma była dla nas od zawsze krajem-zaskoczeniem. Każde ziarna prezentowały się wybornie i były bezsprzecznie bardzo wysokiej jakości. Mjanma Three Khuns Anaerobic to kawa poddana obróbce beztlenowej, która nie ma w sobie nic z charakterystycznego dla obróbki funku. Świetnie sprawdzi się jako bakaliowo-owocowy szocik lub słodko-bakaliowy przelew.Kawa Mjanma Three Khuns zawdzięcza swoją nazwę trzem mężczyznom - wszystkim o imieniu Khun. Pod koniec 2020 r. stworzyli oni wspólnie grupę, by wesprzeć i zrzeszyć 147 farmerów w Mjanmie. Khun Kyaw Min jest odpowiedzialny za szeroko pojętą reklamę, Khun Thun jest ekspertem w dziedzinie rolnictwa, a Khun Kyaw Thein jest inżynierem. Poza sezonem odwiedzają oni farmy 1-2 razy do roku, żeby pomóc im w kwestiach technicznych i zaoferować niezbędne wsparcie. W trakcie sezonu pracują oni ramię w ramię z farmerami, by uzyskać jak najlepszy jakościowo plon. Mjanma Three Khuns Anaerobic w przelewie przypomina nam kremowe orzechy zatopione w karmelu, przez które przebijają się delikatnie kwaskowate owoce. Napar ma charakter klasyczny, o przyjemnym stopniu złożoności. W metodach przelewowych polecamy szybsze ekstrakcje w granicach 2:00-2:15/300ml. Espresso jest niezwykle przyjemne - ziarna z suchej obróbki mają mnóstwo naturalnej słodyczy, a jaśniej palone po prostu idealnie odnajdują się w espresso. Na bakaliowym tle czuć mnóstwo orzechowej kremowości. Z początku wysuwają się nuty suszonej żurawiny, cytrusów i śliwek. Espresso jest fantastycznie owocowe i złożone, z niesamowicie długim kremowo-orzechowym finiszem! Obróbka anaerobic dodała kawie więcej owocowej głębi - nie ma w niej ani grama charakterystycznych nut alkoholowych.MIELENIEZiarna wymagają trochę drobniejszego mielenia - zarówno w ekspresach kolbowych, jak metodach przelewowych. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 42-45gczas: 28-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©