Pochodzenie ziaren: MjanmaProwincja: Shan, miejscowość: HopongProducent: Indigo MountainWysokość upraw: 1180-1630 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Catuai, Caturra, Catimore, S 795, Bourbon Obróbka: anaerobic naturalZbiór: 2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: bakalie - śliwki - cytrusy - brązowy cukierData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaMjanma była dla nas od zawsze krajem-zaskoczeniem. Każde ziarna prezentowały się wybornie i były bezsprzecznie bardzo wysokiej jakości. Mjanma Three Khuns Anaerobic to kawa poddana obróbce beztlenowej, która nie ma w sobie nic z charakterystycznego dla obróbki funku. Świetnie sprawdzi się jako bakaliowo-owocowy szocik lub słodko-bakaliowy przelew.Kawa Mjanma Three Khuns zawdzięcza swoją nazwę trzem mężczyznom - wszystkim o imieniu Khun. Pod koniec 2020 r. stworzyli oni wspólnie grupę, by wesprzeć i zrzeszyć 147 farmerów w Mjanmie. Khun Kyaw Min jest odpowiedzialny za szeroko pojętą reklamę, Khun Thun jest ekspertem w dziedzinie rolnictwa, a Khun Kyaw Thein jest inżynierem. Poza sezonem odwiedzają oni farmy 1-2 razy do roku, żeby pomóc im w kwestiach technicznych i zaoferować niezbędne wsparcie. W trakcie sezonu pracują oni ramię w ramię z farmerami, by uzyskać jak najlepszy jakościowo plon. Mjanma Three Khuns Anaerobic w przelewie przypomina nam kremowe orzechy zatopione w karmelu, przez które przebijają się delikatnie kwaskowate owoce. Napar ma charakter klasyczny, o przyjemnym stopniu złożoności. W metodach przelewowych polecamy szybsze ekstrakcje w granicach 2:00-2:15/300ml. Espresso jest niezwykle przyjemne - ziarna z suchej obróbki mają mnóstwo naturalnej słodyczy, a jaśniej palone po prostu idealnie odnajdują się w espresso.Na bakaliowym tle czuć mnóstwo orzechowej kremowości. Z początku wysuwają się nuty suszonej żurawiny, cytrusów i śliwek. Espresso jest fantastycznie owocowe i złożone, z niesamowicie długim kremowo-orzechowym finiszem!Obróbka anaerobic dodała kawie więcej owocowej głębi - nie ma w niej ani grama charakterystycznych nut alkoholowych.MIELENIEZiarna wymagają trochę drobniejszego mielenia - zarówno w ekspresach kolbowych, jak metodach przelewowych. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 42-45gczas: 28-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, ekspres ciśnieniowy, kawiarka. Kolumbia Tres Dragones to kawa znana ze swojego mocno owocowego charakteru. Będzie dostępna na dziale kaw przelewowych do wyczerpania zapasów. Poza nią do przelewów pojawiła klasyczna i codzienna Kolumbia Huila Coocentral, bakaliowa i słodka Nikaragua Silvio Sanchez Natural oraz czysty i złożony Rarytas z Ekwadoru. Przez pierwszy tydzień będzie dostępny ze zniżką 10%! Espresso, które powinno cieszyć się dużą popularnością to Dominikana/Salwador. W kubku możecie spodziewać się wyrazistej czekolady oraz nut marcepanu. Peru Aprocassi Honey to delikatne i złożone ziarenka o przyjemnej kwasowości i bardzo wysokiej jakości. Nikaraguę Silvio Sanchez Natural polecamy osobom lubiącym owocowo-bakaliowe espresso, bardzo smakuje nam ta kawa!Jeśli lubicie omniroast, czyli jednocześnie słodki przelew i owocowe espresso, to pojawił się nowy i polecamy zerknąć. Pozdrawiamy serdecznie,Justyna i PawełPalarnia BlendPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©