Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MJANMA THREE KHUNS ANAEROBIC OMNIROAST

Pochodzenie ziaren: Mjanma

Prowincja: Shan, miejscowość: Hopong
Producent: Indigo Mountain
Wysokość upraw: 1180-1630 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Catuai, Caturra, Catimore, S 795, Bourbon
Obróbka: anaerobic natural
Zbiór: 2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: bakalie - śliwki - cytrusy - brązowy cukier
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mjanma była dla nas od zawsze krajem-zaskoczeniem. Każde ziarna prezentowały się wybornie i były bezsprzecznie bardzo wysokiej jakości. Mjanma Three Khuns Anaerobic to kawa poddana obróbce beztlenowej, która nie ma w sobie nic z charakterystycznego dla obróbki funku. Świetnie sprawdzi się jako bakaliowo-owocowy szocik lub słodko-bakaliowy przelew.
Kawa Mjanma Three Khuns zawdzięcza swoją nazwę trzem mężczyznom - wszystkim o imieniu Khun. Pod koniec 2020 r. stworzyli oni wspólnie grupę, by wesprzeć i zrzeszyć 147 farmerów w Mjanmie. Khun Kyaw Min jest odpowiedzialny za szeroko pojętą reklamę, Khun Thun jest ekspertem w dziedzinie rolnictwa, a Khun Kyaw Thein jest inżynierem. Poza sezonem odwiedzają oni farmy 1-2 razy do roku, żeby pomóc im w kwestiach technicznych i zaoferować niezbędne wsparcie. W trakcie sezonu pracują oni ramię w ramię z farmerami, by uzyskać jak najlepszy jakościowo plon.
Mjanma Three Khuns Anaerobic w przelewie przypomina nam kremowe orzechy zatopione w karmelu, przez które przebijają się delikatnie kwaskowate owoce.
Napar ma charakter klasyczny, o przyjemnym stopniu złożoności. W metodach przelewowych polecamy szybsze ekstrakcje w granicach 2:00-2:15/300ml.
Espresso jest niezwykle przyjemne - ziarna z suchej obróbki mają mnóstwo naturalnej słodyczy, a jaśniej palone po prostu idealnie odnajdują się w espresso. Na bakaliowym tle czuć mnóstwo orzechowej kremowości. Z początku wysuwają się nuty suszonej żurawiny, cytrusów i śliwek. Espresso jest fantastycznie owocowe i złożone, z niesamowicie długim kremowo-orzechowym finiszem! Obróbka anaerobic dodała kawie więcej owocowej głębi - nie ma w niej ani grama charakterystycznych nut alkoholowych.
MIELENIE
Ziarna wymagają trochę drobniejszego mielenia - zarówno w ekspresach kolbowych, jak metodach przelewowych.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 42-45g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

Kawa ziarnista 146.00 zł
Kawa ziarnista 81.00 zł
Kawa ziarnista 46.00 zł
  • Wypalona pod:
    Omniroast

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję