Pochodzenie ziaren: Mjanma
Prowincja: ShanMiejscowość: Hopong Producent: Indigo Mountain Wysokość upraw: 1180-1630 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Catuai, Caturra, Catimor, S 795, Bourbon Obróbka: mokraZbiór: 2024 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - orzechy włoskie - mirabelki - karmelData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Lubimy kawy z Mjanmy (dawnej Birmy), gdyż zawsze są niezwykle wysokiej jakości. Zważywszy na wieloletnią wojnę wewnętrzną jest to tym bardziej niezwykłe jak wiele serca producenci wkładają w swoją pracę. Mjanma Three Khuns zawdzięcza swoją nazwę trzem mężczyznom - wszystkim o imieniu Khun. Pod koniec 2020 r. stworzyli oni wspólnie grupę, by wesprzeć i zrzeszyć 147 farmerów w Mjanmie. Khun Kyaw Min jest odpowiedzialny za szeroko pojętą reklamę, Khun Thun jest ekspertem w dziedzinie rolnictwa, a Khun Kyaw Thein jest inżynierem. Poza sezonem odwiedzają oni farmy 1-2 razy do roku, żeby pomóc im w kwestiach technicznych i zaoferować niezbędne wsparcie. W trakcie sezonu pracują oni ramię w ramię z farmerami, by uzyskać jak najlepszy jakościowo plon.Mjanma Three Khuns to kawa klasyczna o delikatniejszym charakterze. Espresso jest pełne nut czekoladowo-orzechowych z lekką kwasowością śliwek mirabelek. Orzechowość po przestygnięciu ewoluuje w stronę marcepanu. Americano będzie delikatne i klasyczne. Kawa świetnie wypada z mlekiem, ma lekki i przyjemny charakter. Polecamy z ekspresów automatycznych i kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-43gczas: 27-32 sekundy Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©