Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

NIKARAGUA LAS MORENITAS (FIL)

Pochodzenie ziaren: Nikaragua; departament: Jinotega

Producent: Las Nubes
Farma: Las Morenitas; farmer: Victor Robelo
Wysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Caturra, Marsellesa
Obróbka: sucha
Zbiór: grudzień-marzec 2022/2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,25
Certyfikacja producenta: Rainforest Alliance
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: słodkie jabłka - krówki - pomarańcze - daktyle
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Nikaragua
Las Morenitas to kawa idealna na nadchodzący sezon. Kremowa słodycz, nuty dojrzałych jabłek oraz suszonych owoców.. Była już w naszej ofercie 3 lata temu i nadal smakuje równie dobrze. Najlepiej sprawdzić samemu!
Farma Las Morenitas jest jedną z 7 należących do Victora Robelo, który wykupił ją w 2011 roku. Oryginalnie porastały ją w 80% odmiany Caturra i 20% Catimor, który aktualnie został zastąpiony eksperymentalną odmianą - Marsellesa. Jest to krzyżówka dwóch innych odmian, szeroko rozpowszechnionych w Nikaragui. Obecnie uprawia się ją również w Meksyku.
Victor Robela przykłada bardzo dużą wagę do organizacji i jakości produkcji. W sezonie zbiorów płaci pracownikom pensję 35% wyższą w stosunku do standardowej. Nad całym procesem zbiorów i obróbki czuwa inżynier wraz z kierownikiem produkcji. Właściciel ma świadomość, że jego sukcesy są sukcesami całego wspierającego go zespołu.
Nikaragua Las Morenitas to kawa, do której wracamy z nieskrywaną radością. To takie ziarna, które nie wyglądają na wyjątkowe a skrywają w sobie bardzo wysoką jakość. Pewnie nikt nie pamięta jak smakowała Nikaragua Las Morenitas 3 lata temu, ale nam kojarzy się przede wszystkim z najbardziej słodko-jabłkową kwasowością jaką kiedykolwiek próbowaliśmy w kawie.
Napar jest z początku kremowo-słodki i wraz ze spadkiem temperatury pokazuje swoje owocowe oblicze. Oprócz wyżej wspomnianej i wyrazistej słodkiej kwasowości jabłek pojawiają się również nuty pomarańczy wraz z delikatnie orzechowym finiszem. Ciężko nam jednoznacznie wskazać ulubioną metodę zaparzania - ziarna mają uniwersalny charakter i każda z nich pokazuje je od innej strony.
MIELENIE
Dla metod przelewowych polecamy minimalnie drobniejsze mielenie (-1 klik w Comandante).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa słodkaKawa słodka
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 159.00 zł
Kawa ziarnista 86.00 zł
Kawa ziarnista 48.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję