Pochodzenie ziaren: Nikaragua; departament: JinotegaProducent: Las NubesFarma: Las Morenitas; farmer: Victor RobeloWysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Caturra, MarsellesaObróbka: suchaZbiór: grudzień-marzec 2022/2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,25Certyfikacja producenta: Rainforest AllianceStopień palenia: jasnyProfil smakowy: słodkie jabłka - krówki - pomarańcze - daktyleData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaNikaragua Las Morenitas to kawa idealna na nadchodzący sezon. Kremowa słodycz, nuty dojrzałych jabłek oraz suszonych owoców.. Była już w naszej ofercie 3 lata temu i nadal smakuje równie dobrze. Najlepiej sprawdzić samemu! Farma Las Morenitas jest jedną z 7 należących do Victora Robelo, który wykupił ją w 2011 roku. Oryginalnie porastały ją w 80% odmiany Caturra i 20% Catimor, który aktualnie został zastąpiony eksperymentalną odmianą - Marsellesa. Jest to krzyżówka dwóch innych odmian, szeroko rozpowszechnionych w Nikaragui. Obecnie uprawia się ją również w Meksyku. Victor Robela przykłada bardzo dużą wagę do organizacji i jakości produkcji. W sezonie zbiorów płaci pracownikom pensję 35% wyższą w stosunku do standardowej. Nad całym procesem zbiorów i obróbki czuwa inżynier wraz z kierownikiem produkcji. Właściciel ma świadomość, że jego sukcesy są sukcesami całego wspierającego go zespołu. Nikaragua Las Morenitas to kawa, do której wracamy z nieskrywaną radością. To takie ziarna, które nie wyglądają na wyjątkowe a skrywają w sobie bardzo wysoką jakość. Pewnie nikt nie pamięta jak smakowała Nikaragua Las Morenitas 3 lata temu, ale nam kojarzy się przede wszystkim z najbardziej słodko-jabłkową kwasowością jaką kiedykolwiek próbowaliśmy w kawie. Napar jest z początku kremowo-słodki i wraz ze spadkiem temperatury pokazuje swoje owocowe oblicze. Oprócz wyżej wspomnianej i wyrazistej słodkiej kwasowości jabłek pojawiają się również nuty pomarańczy wraz z delikatnie orzechowym finiszem. Ciężko nam jednoznacznie wskazać ulubioną metodę zaparzania - ziarna mają uniwersalny charakter i każda z nich pokazuje je od innej strony.MIELENIEDla metod przelewowych polecamy minimalnie drobniejsze mielenie (-1 klik w Comandante). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©