Pochodzenie ziaren: NikaraguaDepartament: Nueva Segovia
Producent: Santa LucilaFarmy: La Duena/Montelin Farmer: Juan Ramon Diaz Wysokość upraw: 1350-1380 m n.p.m Gatunek: 100% Arabika; odmiana: H3 Obróbka: suchaZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87 Stopień palenia: średniProfil smakowy: marakuja - ananas - praliny - brzoskwinieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Bardzo lubimy takie kawy jak Nikaragua Moncho Diaz! Jeśli ziarna Nikaragui kojarzy Wam się z klasyką, to ta jest zupełnie inna. Po espresso możecie spodziewać się sporej ilości owoców tropikalnych oraz bakaliowego finiszu. Smakuje jak lato i dobrze komponuje się z wysokimi temperaturami... Moncho to plantator kawy drugiego pokolenia, który z pasją kontynuuje rodzinną tradycję. Jako agronom i kontroler jakości stale rozwija swoje umiejętności realizując marzenie ojca o międzynarodowym uznaniu ich kawy. Prowadzi dwie farmy i korzysta z rodzinnego młyna oraz stacji obróbki. Po niedawnej śmierci ojca, Moncho dąży do kontynuowania jego spuścizny i zaangażowania w kawowy biznes również swojego brata. Kawa uprawiana jest razem z bananami i pomarańczami, z wykorzystaniem agroleśnictwa i naturalnych nawozów. Rolnicy regularnie badają glebę, by poprawić jakość upraw. Zbiory odbywają się przy pełnej dojrzałości owoców, które następnie naturalnie przetwarzają i przewożą do młyna w Santa Lucila, mimo trudnych warunków transportu. Nikaragua Monch Diaz to typ ziaren jaki bardzo lubimy. Espresso jest zdecydowanie owocowe i słodkie. Na pierwszym planie czuć wyraźną kwasowość marakui i ananasa, w tle odczuwalna jest bakaliowa kontra. Kawa w smaku jest lekka i "słoneczna". Po americano możecie spodziewać się delikatnego i złożonego naparu - polecamy tutaj trochę mniejszą ilość wody. Nikaragua z mlekiem daje radę, ale jedynie w kawach o mniejszej pojemności - flat white i cappuccino. Nikaragua Moncho Diaz dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych i kawiarkach. MIELENIEW ekspresach kolbowych polecamy na start skręcenie młynka w drobniejszą stronę! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 38-42gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©