Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

NIKARAGUA MONCHO DIAZ NATURAL

Pochodzenie ziaren: Nikaragua

Departament: Nueva Segovia
Producent: Santa Lucila
Farmy: La Duena/Montelin
Farmer: Juan Ramon Diaz
Wysokość upraw: 1350-1380 m n.p.m
Gatunek: 100% Arabika; odmiana: H3
Obróbka: sucha
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: marakuja - ananas - praliny - brzoskwinie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Bardzo lubimy takie kawy jak Nikaragua Moncho Diaz! Jeśli ziarna Nikaragui kojarzy Wam się z klasyką, to ta jest zupełnie inna. Po espresso możecie spodziewać się sporej ilości owoców tropikalnych oraz bakaliowego finiszu. Smakuje jak lato i dobrze komponuje się z wysokimi temperaturami...
Moncho to plantator kawy drugiego pokolenia, który z pasją kontynuuje rodzinną tradycję. Jako agronom i kontroler jakości stale rozwija swoje umiejętności realizując marzenie ojca o międzynarodowym uznaniu ich kawy. Prowadzi dwie farmy i korzysta z rodzinnego młyna oraz stacji obróbki. Po niedawnej śmierci ojca, Moncho dąży do kontynuowania jego spuścizny i zaangażowania w kawowy biznes również swojego brata.
Kawa uprawiana jest razem z bananami i pomarańczami, z wykorzystaniem agroleśnictwa i naturalnych nawozów. Rolnicy regularnie badają glebę, by poprawić jakość upraw. Zbiory odbywają się przy pełnej dojrzałości owoców, które następnie naturalnie przetwarzają i przewożą do młyna w Santa Lucila, mimo trudnych warunków transportu.
Nikaragua Monch Diaz to typ ziaren jaki bardzo lubimy. Espresso jest zdecydowanie owocowe i słodkie. Na pierwszym planie czuć wyraźną kwasowość marakui i ananasa, w tle odczuwalna jest bakaliowa kontra. Kawa w smaku jest lekka i "słoneczna". Po americano możecie spodziewać się delikatnego i złożonego naparu - polecamy tutaj trochę mniejszą ilość wody. Nikaragua z mlekiem daje radę, ale jedynie w kawach o mniejszej pojemności - flat white i cappuccino. Nikaragua Moncho Diaz dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych i kawiarkach.
MIELENIE
W ekspresach kolbowych polecamy na start skręcenie młynka w drobniejszą stronę!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g (standardowa doza)
uzysk: 38-42g
czas: 27-30 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 179,00 zł
Kawa ziarnista 97,00 zł
Kawa ziarnista 54,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję