Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

NIKARAGUA PINEAPPLE CANDY

Pochodzenie ziaren: Nikaragua

Departament: Matagalpa
Farma: Santa Luz
Wysokość upraw: 700-900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: H3
Obróbka: washed + yeast
Zbiór: grudzień 2024 - marzec 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,25
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
wanilia - ananas - owoce tropikalne - grejpfrut
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Nie było jej u nas 4 lata, ale wraca! Nikaragua Pineapple Candy jest niezmiennie pełna słodkich owoców, mniej alkoholowa niż przed laty, ale nadal bardzo smaczna!
Założona w 2003 roku, La Bastilla Coffee Estates powstała z pasji do kawy i z wizji przywrócenia życia dwóm opuszczonym plantacjom w regionach Jinotega i Matagalpa w Nikaragui. Od początku celem było stworzenie zrównoważonego, odpowiedzialnego biznesu, który łączy najwyższą jakość z troską o ludzi i środowisko.
La Bastilla jest jedyną plantacją kawy specialty w Nikaragui, która posiada w pełni zintegrowany proces produkcji - od zbioru owoców aż po pakowanie gotowych worków eksportowych, wszystko realizowane bezpośrednio na farmie.
Santa Luz jest częścią farmy, sąsiadującą z rezerwatem przyrody Datanli El Diablo. Warunki do wzrostu drzewek kawowca są idealne - zacienienie, otaczająca przyroda, klimat, odpowiednia wilgotność - prawdziwy raj. Farma zajmuje 311 hektarów, z czego 160 obecnie jest używane do uprawy kawowców. La Bastilla jest członkiem Rainforrest Alliance .
Odmiana H3 została zasadzona w 2015 roku i jest krzyżówką Caturry oraz etiopskich odmian.
Choć H3 wciąż wykazuje pewną podatność na choroby, utrzymuje się w uprawach ze względu na swoją wyjątkową jakość w filiżance. Owoce są zbierane ręcznie, a następnie fermentują w pojemnikach z dodatkiem drożdży. Smak przypominać owoce tropikalne, stąd też nazwa Pineapple Candy.
Nikaragua Pineapple Candy to kawa mająca smakiem przypomniać owoce tropikalne i taka też jest. Warto dać jej przestygnąć, gdyż kwasowość zaczynaja się wyłaniać po kilku minutach od zaparzenia. Z początku jest odczuwalna wyraźna waniliowa słodycz z lekką orzechowością w tle. Dla cierpliwych czekają obiecane nuty owoców tropikalnych oraz lekka grejpfrutowość. Jeśli chcecie otrzymać lżejszy napar - polecamy Aeropress lub cupping. W pozostałych metodach przelewowych kawa wychodzi dosyć równo, z niewielkimi różnicami w balansie i kwasowości.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy ciut drobniejsze mielenie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 196,00 zł
Kawa ziarnista 103,00 zł
Kawa ziarnista 56,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję