Pochodzenie ziaren: NikaraguaDepartament: Matagalpa
Farma: Santa Luz Wysokość upraw: 700-900 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: H3Obróbka: washed + yeast Zbiór: grudzień 2024 - marzec 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: wanilia - ananas - owoce tropikalne - grejpfrutData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaNie było jej u nas 4 lata, ale wraca! Nikaragua Pineapple Candy jest niezmiennie pełna słodkich owoców, mniej alkoholowa niż przed laty, ale nadal bardzo smaczna! Założona w 2003 roku, La Bastilla Coffee Estates powstała z pasji do kawy i z wizji przywrócenia życia dwóm opuszczonym plantacjom w regionach Jinotega i Matagalpa w Nikaragui. Od początku celem było stworzenie zrównoważonego, odpowiedzialnego biznesu, który łączy najwyższą jakość z troską o ludzi i środowisko. La Bastilla jest jedyną plantacją kawy specialty w Nikaragui, która posiada w pełni zintegrowany proces produkcji - od zbioru owoców aż po pakowanie gotowych worków eksportowych, wszystko realizowane bezpośrednio na farmie. Santa Luz jest częścią farmy, sąsiadującą z rezerwatem przyrody Datanli El Diablo. Warunki do wzrostu drzewek kawowca są idealne - zacienienie, otaczająca przyroda, klimat, odpowiednia wilgotność - prawdziwy raj. Farma zajmuje 311 hektarów, z czego 160 obecnie jest używane do uprawy kawowców. La Bastilla jest członkiem Rainforrest Alliance . Odmiana H3 została zasadzona w 2015 roku i jest krzyżówką Caturry oraz etiopskich odmian. Choć H3 wciąż wykazuje pewną podatność na choroby, utrzymuje się w uprawach ze względu na swoją wyjątkową jakość w filiżance. Owoce są zbierane ręcznie, a następnie fermentują w pojemnikach z dodatkiem drożdży. Smak przypominać owoce tropikalne, stąd też nazwa Pineapple Candy. Nikaragua Pineapple Candy to kawa mająca smakiem przypomniać owoce tropikalne i taka też jest. Warto dać jej przestygnąć, gdyż kwasowość zaczynaja się wyłaniać po kilku minutach od zaparzenia. Z początku jest odczuwalna wyraźna waniliowa słodycz z lekką orzechowością w tle. Dla cierpliwych czekają obiecane nuty owoców tropikalnych oraz lekka grejpfrutowość. Jeśli chcecie otrzymać lżejszy napar - polecamy Aeropress lub cupping. W pozostałych metodach przelewowych kawa wychodzi dosyć równo, z niewielkimi różnicami w balansie i kwasowości. MIELENIE W metodach przelewowych polecamy ciut drobniejsze mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowa
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
