Pochodzenie ziaren: Papua Nowa Gwinea
Prowincja: Eastern Highlands Wysokość upraw: 1500-1900 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Arusha, Jamaica Blue Mountain, Typica Obróbka: mokraZbiór: 2025 Certyfikacja zielonego ziarna: Organic Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - czarna porzeczka - przyprawy - jabłkaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKawy z Papuy Nowej Gwinei są bardzo charakterystyczne i zawsze lubimy do nich wracać. Goroka pojawia się po dwóch latach przerwy. Ponownie przypomina tabliczkę gorzkiej czekolady z delikatnie kwaskowatymi owocami oraz nutami przypraw. Produkcja kawy w Papui Nowej Gwinei jest uznawana za coś stosunkowo nowego - pierwsze uprawy pojawiły się dopiero na przełomie lat 1926/1927. Produkcja opiera się na mikrofarmach na które często składa się ok 20 drzewek - dlatego też nie nazywa się ich farmami a raczej ogrodami kawowymi. Część farmerów nie ma dostępu do dróg, dlatego normalnym jest, że zebrane ziarna transportuje się do głównej stacji zajmującej się obróbką przy użyciu małych samolotów. Farmerzy hodują kawę w zgodzie z natura unikając użycia nawozów czy pestycydów. Liście, które spadają z drzew stanowią naturalną ochronę dla owoców przed nadmiernym nasłonecznieniem oraz są pełną wartości odżywczych ściółką naturalnie użyźniającą glebę. Papua Goroka ma wyraźne nuty ciemnej czekolady i kwasowość czarnej porzeczki. Czuć również delikatne nuty przypraw korzennych. Americano będzie bardzo klasyczne. Ziarna świetnie odnajdą się również w ekspresach automatycznych oraz dużych kawach mlecznych. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 39-42gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.
Kawa wyrazistaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
