Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

POP ESPRESSO

POP to kawa sezonowa na okres wiosna-lato. Z założenia ma być słodka i lekka jak muzyka pop, ale również radosna i nasycona smakiem jak pop-art. Ziarna w piecu podczas palenia też robią pop -wydając dźwięk strzelania. Łączy nam się to wszystko w całość, a Wam?

W tym roku po raz pierwszy POP będzie kawą jednorodną. Postawiliśmy na Tanzanię Aranga Peaberry. ZIARENKA MAJĄ WYŻSZĄ KWASOWOŚĆ, więc nie polecamy osobom lubiącym klasyczne propozycje!
Pochodzenie ziaren: Tanzania
Kooperatywa: Aranga
Wysokość upraw: 1450-1700 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Jackson, Mbirizi, Kent
Obróbka: mokra
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,75
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: suszone owoce - żurawina - maliny - grejpfrut
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Aranga powstała po tym jak 10-cioro farmerów postanowiło odejść z nie najlepiej zarządzanej kooperatywy. Zrzeszyli się na nowo w poszukiwaniu lepszych rynków zbytu oraz bardziej transparentnych i demokratycznych zasad zarządzania. Na chwilę obecną grupa ma 28 członków, którzy prowadzą rodzinne gospodarstwa. Stosuję się tu obróbkę metodami tradycyjnymi, a drzewka kawowe na plantacjach przeplatają się z bananowcami, których szerokie liście zapewniają cień. Ciekawostką jest fakt, że członkowie Grupy Aranga sami piją swoją kawę, co jest rzadkością we Wschodniej Afryce (z wyjątkiem Etiopii).
Tanzania Aranga Peaberry dobrze oddaje afrykański charakter. Espresso zaraz po zaparzeniu uderza soczystą kwasowością! Na pierwszym planie czuć suszone owoce oraz rześką wieloowocowość. Chcielibyśmy wyróżnić przede wszystkim wiśnie, maliny oraz cytrusy. Napar ma delikatnie orzechowo-grejpfrutowy finisz. Americano jest złożone, słodkie i owocowe. Ziarenka można bez obaw próbować w ekspresie automatycznym, czy kawiarce jednak chcemy ponownie podkreślić, że espresso jest dosyć mocno owocowe i ma wyższą kwasowość. NIE POLECAMY OSOBOM LUBIĄCYM KLASYCZNE KAWY!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 40-45g
czas: 27-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 159,00 zł
Kawa ziarnista 89,00 zł
Kawa ziarnista 49,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję