POP to kawa sezonowa na okres wiosna-lato. Z założenia ma być słodka i lekka jak muzyka pop, ale również radosna i nasycona smakiem jak pop-art. Ziarna w piecu podczas palenia też robią pop -wydając dźwięk strzelania. Łączy nam się to wszystko w całość, a Wam?
W tym roku po raz pierwszy POP będzie kawą jednorodną. Postawiliśmy na Tanzanię Aranga Peaberry. ZIARENKA MAJĄ WYŻSZĄ KWASOWOŚĆ, więc nie polecamy osobom lubiącym klasyczne propozycje! Pochodzenie ziaren: TanzaniaKooperatywa: Aranga Wysokość upraw: 1450-1700 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Jackson, Mbirizi, Kent Obróbka: mokraZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,75Stopień palenia: średniProfil smakowy: suszone owoce - żurawina - maliny - grejpfrutData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Aranga powstała po tym jak 10-cioro farmerów postanowiło odejść z nie najlepiej zarządzanej kooperatywy. Zrzeszyli się na nowo w poszukiwaniu lepszych rynków zbytu oraz bardziej transparentnych i demokratycznych zasad zarządzania. Na chwilę obecną grupa ma 28 członków, którzy prowadzą rodzinne gospodarstwa. Stosuję się tu obróbkę metodami tradycyjnymi, a drzewka kawowe na plantacjach przeplatają się z bananowcami, których szerokie liście zapewniają cień. Ciekawostką jest fakt, że członkowie Grupy Aranga sami piją swoją kawę, co jest rzadkością we Wschodniej Afryce (z wyjątkiem Etiopii). Tanzania Aranga Peaberry dobrze oddaje afrykański charakter. Espresso zaraz po zaparzeniu uderza soczystą kwasowością! Na pierwszym planie czuć suszone owoce oraz rześką wieloowocowość. Chcielibyśmy wyróżnić przede wszystkim wiśnie, maliny oraz cytrusy. Napar ma delikatnie orzechowo-grejpfrutowy finisz. Americano jest złożone, słodkie i owocowe. Ziarenka można bez obaw próbować w ekspresie automatycznym, czy kawiarce jednak chcemy ponownie podkreślić, że espresso jest dosyć mocno owocowe i ma wyższą kwasowość. NIE POLECAMY OSOBOM LUBIĄCYM KLASYCZNE KAWY! Polecamy przepis startowy na espresso: kawa: 17-19g uzysk: 40-45g czas: 27-31 sekund Przechowywanie i przygotowanie Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©