Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY I CERAMIKA

ZESTAW ŚWIĄTECZNY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

RWANDA ABAKUNDAKAWA RUSHASHI (FIL)

Region: Gakenke

Kooperatywa: Abakundakawa
Producent: MISOZI
Obróbka: mokra
Wysokość: 1700-2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: SL34, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21
Zbiór: 2020/2021
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: brzoskwinia - cytrusy - czarna herbata
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Rwanda Greengo cieszyła się Waszym sporym zainteresowanie, więc postanowiliśmy kontynuować obrany kierunek, który zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom poprzednich ziaren. Rwanda Abakundakawa Rushashi jest co najmniej tak smaczna!
Kooperatywa Abakundakawa to prawdziwy pionier zmian oraz dobrych praktyk. Dzieje się tu bardzo wiele, by nieustannie podwyższać standardy. Obróbka mokra odbywa się przy potrójnej fermentacji co pozwala zaoszczędzić wodę, owoce kawowca po obróbce są przetwarzane i ponownie wykorzystywane przy uprawach, w szeregach kooperatywy działają dwie kobiece organizacje dbające o prawa członkiń. Bardzo wiele z nich jest zatrudnionych na wszystkich szczeblach produkcyjnych (740 z 1960 osób). Sama kawa regularnie ląduje w czołówce konkursu Rwanda Cup of Excellence, raz zajmując nawet trzecie miejsce! Niesamowity jest również wzrost członków kooperatywy - w 2004 została założona wraz ze 180-cioma, obecnie ich liczba sięga prawie 2000!
Obróbka jest charakterystyczna dla Rwandy, ale z nietypową trzykrotną fermentacją! Najpierw po zebraniu i pozbawieniu owoca w depulperze ziarna fermentują na sucho przez 12 godzin, by następnie powtórzyć ten proces na mokro w cyklu 2x 18 godzin. Ziarna myje się z wykorzystaniem wody z górskiego potoku i suszy w cieniu, później w słońcu a następnie na podwyższonych łożach. Napar jest bardzo przyjemny - dużo słodkiej kwasowości brzoskwiń i pomarańczy, z lekką nutą herbacianą zakończony przyjemnym i cytrynowym finiszem. Całość sprawia wrażenie dużo bliższe herbacie owocowej, niż kawie. Napar ma wszystko, czego można oczekiwać po ziarnach z Rwandy poddanych obróbce mytej. Gorąco polecamy ze wszystkich metod! Ciężko nam jednoznacznie wskazać najlepszą dla Rwandy Abakundakawa Rushashi, we wszystkich prezentuje się równie dobrze!
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 103.50 zł
Kawa ziarnista 56.00 zł
Kawa ziarnista 32.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję