Pochodzenie ziaren: RwandaRegion: Gakenke
Kooperatywa: Twongerekawa Coko Wysokość upraw: 2000-2300 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21 Obróbka: honeyZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - cytryny - wiśnie - winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Rwanda Coko Honey to "kobieca kawa" i jeśli lubicie napary przypominające herbatę z cytryną to z pewnością będziecie zadowoleni. Czeka na Was duża przyjemność z picia i niecierpliwe oczekiwanie na kolejną kawę! Kooperatywa Twongerekawa Coko jest położona niezwykle wysoko (2000 m+), tworzą ją głównie kobiety i do 2023 roku prowadziła ją niezwykle charyzmatyczna Therese Nyirangwabije. Pod jej skrzydłami miał miejsce bardzo inspirujący czas, w którym nastąpił rozwój na skalę o jakiej nikt nigdy nie marzył. Uprawa drzewek na takich wysokościach nie tylko zależy od samej natury, wiedza i doświadczenie pozwalają wyciągnąć z ziaren jak najwięcej. Obróbka honey uwzględnia częściowe pozbycie się owocu, suszenie na łożach i częste obracanie. W zależności od nasłonecznienia suszenie odbywa się od 12stu do 25ciu dni. Rwanda Coko Honey smakuje dosłownie jak herbata z cytryną! Cytrynowość jest delikatnie landrynkowa. Jesteśmy również zakochani w tym jak pachnie zaraz po zmieleniu… Możecie się po niej spodziewać dużej przyjemności z picia oraz wyższej kwasowości. Polecamy korzystać z dostępności, gdyż mamy 60kg ziarna na 2 profile: przelew i espresso.MIELENIEW metodach przelewowych polecamy mielenie drobniejsze o 1 klik lub wolniejsze polewanie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©