Pochodzenie ziaren: Rwandadystrykt: KarongiKooperatywa: IntangoWysokość upraw: 1500-1900 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Bourbon, Jackson, MbiriziObróbka: mokraZbiór: 2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - mandarynki - cukier trzcinowyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia O smaku tej kawy można by powiedzieć, że to modelowy przykład Rwandy. Trzecia Rwanda w tym roku również Was nie zawiedzie!Intango jest maleńką stacją obróbki położoną u stóp jeziora Kivu. Została ona założona przez Gilberta Gatali i jego przyjaciela Gervaisa. Gilbert dorastał i kształcił się w Kanadzie, by następnie wrócić do afrykańskich korzeni i rozpocząć trwającą do dziś przygodę z kawą. Początkowo otworzył firmę zajmującą się eksportem kawy z Rwandy i pomógł setkom farmerów poprawić jakość uprawianych ziaren. Ostatecznie po 13 latach pracy mógł spełnić swoje marzenie w postaci otwarcia własnej stacji obróbki. Zrzesza ona 400 pobliskich farmerów, co pozwala wywrzeć pozytywny wpływ na okoliczne uprawy. Gilbert stawia zarówno na wysoką jakość ziaren, jak i inwestuje w zrównoważony rozwój środowiska (nawożenie organiczne i dosadzanie drzew w celu zwiększenia zacienienia). Rwanda Intango ma w sobie wszystko co klasyczna myta Rwanda mieć powinna. Od samego początku czuć kwasowość w kolorze pomarańczowym. Jest owocowo! Do tego wyraźna kontra słodyczy w postaci nut cukru trzcinowego. Napar ma herbaciany charakter i niezwykle szybko znika. Najlepiej wypada w Kalicie oraz Chemexie. Polecamy zalewać gorącą wodą!MIELENIEPolecamy odrobinę grubsze mielenie oraz gorącą wodę 95-99 stopni. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©