Pochodzenie ziaren: RwandaDystrykt: Karongi
Kooperatywa: Intango Wysokość upraw: 1500-1900 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi Obróbka: mokraZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - mandarynki - cukier trzcinowy - śliwki - rodzynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Rwanda Intango była już u nas w tamtym roku i wspominamy ją na tyle smacznie, że zdecydowaliśmy się na powrót! Intango jest maleńką stacją obróbki położoną u stóp jeziora Kivu. Została ona założona przez Gilberta Gatali i jego przyjaciela Gervaisa. Gilbert dorastał i kształcił się w Kanadzie, by następnie wrócić do afrykańskich korzeni i rozpocząć trwającą do dziś przygodę z kawą. Początkowo otworzył firmę zajmującą się eksportem kawy z Rwandy i pomógł setkom farmerów poprawić jakość uprawianych ziaren. Ostatecznie po 13 latach pracy mógł spełnić swoje marzenie w postaci otwarcia własnej stacji obróbki. Zrzesza ona 400 pobliskich farmerów, co pozwala wywrzeć pozytywny wpływ na okoliczne uprawy. Gilbert stawia zarówno na wysoką jakość ziaren, jak również inwestuje w zrównoważony rozwój środowiska (nawożenie organiczne i dosadzanie drzew w celu zwiększenia zacienienia). Rwanda Intango ma w sobie wszystko co klasyczna myta Rwanda mieć powinna. Od samego początku czuć kwasowość w kolorze pomarańczowym oraz nuty czarnej herbaty. Głębi dodaje jej słodycz rodzynek oraz dojrzałych śliwek. Jest przyjemnie i owocowo! Napar ma herbaciany charakter i niezwykle szybko znika. Najlepiej wypada w Kalicie oraz Chemexie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©