Pochodzenie ziaren: Rwanda
Dystrykt: Nyamasheke Stacja obróbki: Rugali Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Red Bourbon Obróbka: suchaZbiór: 2024 Stopień palenia: średniProfil smakowy: kiwi - miód kwiatowy - czerwony grejpfrutData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Próbując raz za razem Rwandę Rugali Natural powoli rosła w nas chęć pokazania jej w espresso. Ma niezwykle dużo miodowej słodyczy oraz sporo afrykańskich cytrusów. Jeśli lubicie kawy o owocowym charakterze - zdecydowanie polecamy! Stacja mycia Rugali, założona w kwietniu 2016 roku, produkuje rocznie około 54 000 kg zielonej kawy. Wszystkie owoce są ręcznie selekcjonowane przed pierwszym etapem obróbki. Następnie wiśnie trafiają do zbiorników gdzie oddziela się niedojrzałe owoce. Po oczyszczeniu układane są równomiernie na podwyższonych łóżkach suszących, które zapewniają stały przepływ powietrza i chronią przed wilgocią oraz zwierzętami. Wiśnie suszy się przez 30 dni, regularnie obracając je w ciągu dnia i przykrywając na noc. Rwanda Rugali Natural to kawa o mocno owocowym charakterze, nie polecamy jej wielbicielom niskiej kwasowości :) Od samego początku espresso uderza nutami cytrusów, kiwi, ananasa i grejpfruta. Po chwili pojawia się słodsza kontra miodu z delikatnie kwiatowym finiszem. Rwanda Rugali, ze względu na wyższą kwasowość, nie jest ziarnem pasującym do kaw mlecznych. Americano będzie delikatne, smaczne i złożone - polecamy jednak zmniejszyć ilość wody do 160-180ml. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 41-46gczas: 26-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©