35,00 zł
Kraj pochodzenia: RwandaDystrykt: GakenkeKooperatywa: Abakundakawa RushashiWysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Bourbon, BM139, BM71, Jackson
Obróbka: mokraZbiór: 2022Masa netto: 200gSuszone owoce wiśni kawowcaProfil smakowy: miód - cytrusy - suszone śliwki - daktyle - nuty kwiatoweWracamy do Was z kolejną pyszną cascarą, czyli suszem wisienek kawowca. Przyrządza się z niego napar przypominający herbatę owocową lub kompot z suszu. Świetnie sprawdzi się również na zimno, z lodem.Cascara w tłumaczeniu oznacza skórkę lub łupinę i oddziela się ją od ziaren w trakcie obróbki. Przez bardzo długi czas była uznawana za odpad/nawóz, a wszystko zmieniło na większą skalę stosunkowo niedawno. Obecnie pozyskuje się ją z bezwzględnie najlepszych i najsłodszych wisienek kawowca. Sama historia cascary jest bardzo długa i od wieków w Jemenie, czy Etiopii można było spotkać taki napar. Niejednokrotnie przyrządzano go z cynamonem, goździkami, czy też imbirem. Czy cascara zawiera kofeinę? Zawiera. Mniej niż kawa, ale trzeba mieć to na uwadze.Rwanda Rushashi po zaparzeniu ma dużo daktylowo-miodowej słodyczy, wyraźne nuty suszonych śliwek, przyjemną kwasowość cytrusów i kwiatowy finisz. Jest zaskakująco złożona, bardzo interesująca i ma zdecydowanie letni charakter.Jak ją przyrządzić?Najlepsze będą do tego: french press, Aeropress. Kubek z nakryciem też da radę, ale przyda się dodatkowo sitko lub talerzyk. Proporcje: zalecamy gramaturę 6g/100ml i czas parzenia ok. 6 minut. Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©