Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

OUTLET

TORBY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

RWANDA RUTABO HONEY

PROMOCJA

Region: Gakenke

Kooperatywa: Abakundakawa
Miejscowość: Rutabo
Wysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21
Obróbka: honey
Zbiór: 2021/2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: żurawina - mandarynki - arbuz - czarna herbata
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kawy z Rwandy słyną ze swojej złożonej kwasowości. Jeśli dodamy słodką obróbkę honey mamy w kubku prawdziwe wakacje!
Kooperatywa Abakundakawa to prawdziwy pionier zmian oraz dobrych praktyk. Dzieje się tu bardzo wiele, by nieustannie podwyższać standardy. Obróbka mokra odbywa się przy potrójnej fermentacji co pozwala zaoszczędzić wodę, owoce kawowca po obróbce są przetwarzane i ponownie wykorzystywane przy uprawach, w szeregach kooperatywy działają dwie kobiece organizacje dbające o prawa członkiń. Bardzo wiele z nich jest zatrudnionych na wszystkich szczeblach produkcyjnych (740 z 1960 osób). Sama kawa regularnie ląduje w czołówce konkursu Rwanda Cup of Excellence, raz zajmując nawet trzecie miejsce! Niesamowity jest również wzrost członków kooperatywy - w 2004 została założona wraz ze 180-cioma, obecnie ich liczba sięga 2000!
Obróbka honey polega na suszeniu ziaren kawowca wraz z wisienkami, z których wcześniej została zdarta wierzchnia warstwa. Wraz z postępującym suszeniem ziarna otoczone miąższem stają się lepkie jak miód. Podobnie wpływa to na ostateczny smak - do wyrazistej i złożonej kwasowości obróbka dodała słodyczy. Bywa, że honey nadaje naparowi charakterystyczną goryczkę, ale nie w tym wypadku.Rwanda Rutabo jest idealną propozycją na lato! W naparze możemy spodziewać się całego mnóstwa słodkich owoców. Na pierwszy plan wybijają się nuty owocu żurawiny oraz mandarynek. W dalszej kolejności możemy znaleźć m.in. wiśnie, arbuza, jagody, jabłka, pomarańcze.Całość jest przy tym stosunkowo lekka i zwiewna, niczym herbata owocowa.Ziarna lepiej prezentują się w metodach przelewowych np. Hario, Kalita. Szczególnie polecamy parzenie jej na lodzie!
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy odrobinę drobniejszy przemiał!
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 119.00 zł
Kawa ziarnista 65.00 zł
Kawa ziarnista 37.50 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję