Pochodzenie ziaren: RwandaDystrykt: Nyamasheke
Stacja obróbki: Vunga Wysokość upraw: 1500-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Red Bourbon Obróbka: mokra Zbiór: 2024 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - cytrusy - winogrona - cukier trzcinowyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaRwanda Vunga to ostatnia propozycja z obecnych zbiorów jaką dla Was mamy. Kubek prezentuje się charakterystycznie dla tego kraju, dominują w nim nuty cytrusów i czarnej herbaty.Vunga to dobrze ugruntowana, niewielka spółdzielnia prowadzona przez prezes Uwimanę Daphrose. Znajduje się w regionie, gdzie produkuje się stosunkowo niewiele kawy. Mimo tego na przestrzeni lat ziarna powodzeniem startują w Rwanda Cup od Excellence. Wszystkie owoce są ręcznie selekcjonowane przed pierwszym etapem obróbki. Następnie wiśnie trafiają do zbiorników z wodą, gdzie oddziela się niedojrzałe owoce po czym następuje pozbycie się miąższu przy pomocy depulpera. Fermentacja w wodzie trwa średnio 12 godzin. Na końcu ma miejsce płukanie i kawa trafia do strefy wstępnego suszenia, gdzie ponownie jest ręcznie sortowana pod kątem uszkodzeń i wad. Proces suszenia trwa około 30 dni i towarzyszy mu regularne przewracanie w ciągu dnia. Rwanda Vunga to kubek kawy z herbaciano-cytrusowy kubek kawy. Kawa po przestygnięciu ma sporo nut owocowych: pomelo, cytrusy oraz białe winogrona. Nuty czarnej herbaty i cukru trzcinowego są również obecne w naparze dzięki temu mamy wrażenie picia herbaty z cytryną. Całość ma przyjemny balans, szybko znika i w każdym zaparzaczu smakuje trochę inaczej. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
