Pochodzenie ziaren: Salwador
Departament: La Libertad Wysokość upraw: 1300 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Pacas Obróbka: mokraZbiór: styczeń-kwiecień 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83Stopień palenia: średniProfil smakowy: toffi - płatki migdałów - delikatna kwasowość cytrusówData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaOdkąd skończyły nam się Indie Riverdale nie mieliśmy w ofercie delikatnej i klasycznej kawy jednorodnej do espresso. Salwador Cordillera del Balsamo właśnie taki jest! Espresso porywa swoją karmelowością i delikatnymi nutami cytrusów. Pasmo górskie Cordillera del Bálsamo znajduje się w zachodnim regionie kraju, kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Salwadoru. W tym regionie wiele plantacji kawy położonych jest na stromych zboczach wulkanu Quetzaltepec. Do tej kawy starannie, ręcznie zebrano najlepsze wiśnie z czterech różnych plantacji: Finca San Luis, Finca San Pedro, Finca San Jose Buena Vista oraz Finca La Trinidad. Po zbiorach owoce kawowca są sortowane, odpestkowywane i myte. Następnie ziarna rozkładane są na patio i suszone na słońcu. Salwador Cordillera del Balsamo to ziarna, które powinny cieszyć się sporą popularnością. Klasyczny, delikatny i smaczny w każdej postaci napar. Espresso jest słodkie i idzie w tę delikatniejszą stronę - nuty mlecznej czekolady, toffi i migdałów. Kwasowość w espresso jest delikatnie cytrusowa. Americano jest klasyczne a jednocześnie subtelne. Ziarna świetnie sprawdzą się w kawach mlecznych tworząc prawdziwie kremową i karmelową kompozycję! Polecamy do ekspresów automatycznych i kawiarek! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 39-43gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©