Departament: Santa Ana Farmer: Mauricio Escalon Farma: Holanda Wysokość upraw: 1200-2030 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Obróbka: mieszana (semi-washed) Zbiór: grudzień 2020 - marzec 2021 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: średni Profil smakowy: czekolada - karmel - migdały - owoce pestkowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Salwador Holanda zostanie z nami trochę dłużej - jako delikatna i słodka kawa. Bardzo przypadła nam do gustu i postanowiliśmy zabezpieczyć zapasy na trochę dłużej. Mauricio Escalon pochodzi z rodziny o długiej kawowej tradycji. Mimo zdobycia tytułu inżyniera architektury oraz doświadczenia w budownictwie zdecydował się na powrót do korzeni i kontynuowanie dzieła przodków, które sięga końca 19. wieku. Na rodzinny biznes składa się 10 farm o łącznej powierzchni 29 hektarów. Farma Holanda usytowana jest w regionie Apaneca w poblizu wulkanu Ilamatepec. Panuje tu wilgotny, tropikalny klimat z regularną porą deszczową. Farmę otacza sąsiedztwo cyprysów oraz wielowiekowych dębów. Wisienki z początku są myte i obdzierane w depulperze z wierzchniej warstwy owocu. Następnie fermentują w specjalnych beczkach i suszy się je na słońcu aż do osiągnięcia wilgotności na poziomie 12%. Nie jest to jednak koniec procesu, gdyż łuska się je z pozostałości owocu dopiero po 1-2 miesiącach i dopiero wtedy zielone ziarno jest gotowe na eksport. Salwador Holanda, to kawa słodka i delikatna. Americano jest właściwie pozbawione kwasowości, w espresso lekko się ona przebija w akompaniamencie nut czekoladowo-orzechowych. Sama kawa jest bardzo uniwersalna i spełni oczekiwania osób lubiących delikatniejsze napary. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©