Region: Apaneca - Ilamatepec Farma: Los Nogales Producent: JASALObróbka: myta Wysokość: 1380 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Caturra Zbiór: grudzień-marzec 2019/2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75 stopień palenia: jasny profil smakowy: jeżyny - pomarańcza - gruszka - czarna porzeczka
Dawno nie mieliśmy do alternatyw dobrej i słodkiej kawy z obróbki mytej, więc koniecznie nadrabiamy zaległości! Los Nogales, to pierwsza farma zakupiona przez rodzinę Salaverria. Tam wychował się Jose Antonio Salaverria, który obecnie wraz z dwoma synami zarządza produkcją kawy. Los Nogales ma 30ha i dzieli się na 3 części: Miramar, El Roble i El Capulin. Nasza kawa pochodzi z El Roble i składa się na nią jedna odmiana - Caturra. Cała farma ma charakter eksperymentalny - głównie chodzi o konkretne odmiany drzewek kawowych oraz ciągłą pracę nad późniejszym przetwarzaniem. Wisienki kawowca obrabia się z pomocą grupy JASAL w Beneficio Los Cruces. Jest to o tyle ciekawe, że centralnym punktem młyna jest budynek mający ponad 100 lat! Plotki głoszą, że przez jakiś czas ukrywał się tam Che Guevara. Niekonwencjonalną sprawą jest również sama obróbka mokra, gdyż stosuje się te same metody co w Kostaryce. Zamiast wielkiej obrotowej tarki o nazwie depulper, do oddzielania ziaren od owoców używa się bardzo wysokiego ciśnienia wody. Tak przygotowane ziarna suszy się prze 12-15 dni na słońcu. Salwador Los Nogales to kawa-kompot owocowy! Słodka, delikatnie kwaskowata i bardzo owocowa. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©