Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

SALWADOR LOS NOGALES ANAEROBIC

Pochodzenie ziaren: Salwador; departament: Santa Ana

Farma: Finca Los Nogales
Producent: rodzina Salaverria
Wysokość upraw: 1300-1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: HSF
Obróbka: anaerobic soaked; zbiór: 2022/2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: cukierki Nimm2 - marmolada pomarańczowa - wanilia
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kawy z Salwadoru kojarzą nam się przede wszystkim z nutami orzechów i karmelu.. Jeśli jednak polecamy Wam przelewowe ziarna z tego kraju to wiedzcie, że coś się dzieje! Salwador Los Nogales Anaerobic Soaked zaskakuje swoją soczystą owocowością i cytrusami! Obróbka beztlenowa w wersji mokrej niemal nigdy nie daje fermentacyjnego posmaku - ta kawa jest po prostu pyszna!
Los Nogales w tłumaczeniu na angielski oznacza drzewo orzechowe. Farma, na której rosną ma swój szczególny charakter, gdyż była pierwszą farmą zakupioną przez Rodzinę Salaverria. Dorastał i wychowywał się na niej obecny właściciel - Jose Antonio.
Importer kawy Dr Wakefield, z którym blisko współpracujemy, ma wyłączność na zakup zbiorów z Los Nogales. Dzieli się on z właścicielami wiedzą i doświadczeniem, by wesprzeć ich w produkcji jak najwyższej jakości plonów. Farma podzielona jest na 3 sektory, w których rosną różne odmiany kawy. Część centralną farmy stanowi bardzo stary młyn, gdzie obrabia się zebrane owoce. Legenda głosi, że sam Che Guevara ukrywał się w nim podczas swojej podróży przez Amerykę Południową. Szczęśliwie - mimo starodawnego wyglądu i pochodzenia, jego wnętrze oraz sprzęty przeszły renowację, dzięki czemu można tam produkować kawy zarówno o obróbce mokrej, honey, natural jak i wiele innych.
Na niezwykłą jakość naparu składa się wysoka jakość ziaren oraz nietuzinkowa obróbka - anaerobic soaked. Obróbka beztlenowa może dawać ciężki efekt, jeśli czas fermentacji jest długi i proces zachodzi burzliwie - z dużą ilością (zawartych w wisienkach) cukrów. Tutaj z początku wisienki zamyka się na 80 godzin w tanku, po czym pozbywa się miąższu w depulperze. Ostatnim etapem będzie moczenie w zbiorniku z wodą przez 10 godzin i suszenie na łożach afrykańskich przez 12-15 dni. Dodatkową cegiełką do ciekawostek jest sama odmiana HSF, za którą stoi nazwa Hibrido de San Francisco. Jest to krzyżówka Bourbon i Pacas.
Efekt w kubku jest niezwykły! Już na ciepło powoli przebija się kwasowość a wraz ze spadkiem temperatury naparu, klasyczny dla Salwadoru profil pakuje się do samolotu i leci w stronę Afryki! Kwasowość tejże kawy jest słodka, cytrusowa, syropowata i przypomina cukierki Nimm2 - szczególnie nadzienie ze środka tych cytrynowych i pomarańczowych. Na finiszu czuć delikatnie cukrowo-waniliową słodycz.
Ziarna najwięcej kwasowości pokażą w Hario oraz Aeropressie i właśnie z tego pierwszego zaparzacza smakowały nam najbardziej! Salwador Los Nogales jest bez dwóch zdań najlepszą kawą jaką piliśmy właśnie z tego kraju. Prezentujemy go z wielką dumą, a jednocześnie ogromną radością - nie bez powodu nabił aż 88 punktów SCA!
MIELENIE
Dla metod przelewowych polecamy drobniejsze mielenie (-2 kliki w Comandante).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 195.00 zł
Kawa ziarnista 107.00 zł
Kawa ziarnista 59.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję