Kraj pochodzenia: SalwadorDepartament: Santa Ana Producent: Mauricio Escalon
Wysokość upraw: 1400-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Pacas, Colombia, Bourbon Obróbka: suchaZbiór: grudzień 2023 - marzec 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: miód - śliwki - orzechy - białe winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaSalwador Mauricio Escalon to uniwersalna kawa o charakterze codziennym z lekką nutą słodkich owoców. Jeśli smakował Wam Salwador San Ernesto Natural to bez wahania można próbować kolejnej propozycji z tego samego kraju! Mauricio Escalon pochodzi z rodziny kawowej, której historia zaczyna się w XIX wieku. Jego prapradziadek założył jedną z pierwszych przemysłowych fabryk do przetwarzania kawy w Salwadorze. W 2003 roku Mauricio stworzył firmę Cafescal, koncentrując się na kawach speciality. Obecnie rodzina posiada 10 farm i 2 młyny, a Mauricio jest dyrektorem zarządzającym. Obecnie rodzina jest w posiadaniu farm: Holanda, San Jose i Las Marias, ta ostatnia zdobyła wyróżnienie w Cup of Excellence w 2021 roku. Salwador Mauricio Escalon niczym nie powinien Was zaskoczyć, oprócz tego że prezentuje dużo więcej niż mogłaby sugerować cena. Oprócz charakterystycznej dla Salwadoru karmelowo-orzechowej słodyczy jest całkiem sporo rześkich owoców w postaci nut białych winogron, jabłek i śliwek. Jeśli wybierzemy Hario czy Aeropress otrzymamy napar o trochę wyższej kwasowości. Ziarenka są dosyć wdzięczne do zabaw przepisami a jednocześnie bezproblemowe przy parzeniu. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©