Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

SALWADOR OMNIROAST

Departament: Ahuachapan

Farma: El Ingenio
Producent: Urrutia`s Estate Coffee S.A. de C.V.
Wysokość upraw: 1200-1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Bourbon
Obróbka: myta
Zbiór: grudzień 2021 - marzec 2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,25
Certyfikacja: Rainforest Alliance
Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: masło orzechowe - wiśnie - cytrusy - czekolada
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Salwador El Ingenio to kawa dla osób lubiących przelewy o niskiej kwasowości oraz delikatne espresso o zdecydowanych nutach orzechowo-owocowych. Omniroast to profil palenia, z którego jest możliwość zaparzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym oraz metodach alternatywnych.
Farma El Ingenio ma długą tradycję rodzinną - została założona w 1875 r. przez Juana Urrutia. Dzięki wieloletniej, rodzinnej trosce farma mocno rozrosła się. Aktualnie zarządzają nią Enrique, Rene i Gustav pod bacznym okiem ich ojca - Gustavo. Udało im się zdobyć wiele wyróżnień np. kilka razy trafili do finału Cup of Excellence.
Wszystkie ich drzewka rosną na glebach wulkanicznych, teren jest zacieniony - co roku dosadzają kolejne, by osłonić sadzonki przed wiatrem i zapobiegać erozji gleby. Dzięki temu ok 30% farmy stanowi teren lesisty zamieszkały przez wiele gatunków owadów, ssaków oraz migrujących ptaków. Farma posiada certyfikat Rainforest Alliance.
Omniroast nie jest nigdy idealnym rozwiązaniem dla wszystkich metod parzenia, ale ma sporo zwolenników. Przelew z Salwadoru El Ingenio jest bardzo słodki - klasyczny. Możemy się spodziewać dużej ilości nut gorzkiej czekolady, orzechów oraz niskiej kwasowości. Osoby ceniące balans powinny parzyć tę kawę trochę szybciej - poniżej 2 minut na 300ml - lub dobrać zaparzacz z grubszymi filtrami np. Chemex.
Espresso to zupełnie inna bajka! Jest z początku kremowo-orzechowe, chwilę później pojawiają się wyraźne nuty wiśniowe wraz z cytrusami, winogronami a całość jest zakończona przyjemnym, słodkim finiszem. Napar jest lekki i delikatny, sprawdzi się również jako americano oraz z kawiarki. Z reguły profil palenia omniroast nie sprawdza się dobrze w dużych kawach mlecznych - i tak jest również w tym wypadku.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 40-45g
czas: 28-31 sekund
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 125.00 zł
Kawa ziarnista 67.00 zł
Kawa ziarnista 38.50 zł
  • Wypalona pod:
    Omniroast

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję