Departament: Ahuachapan
Farma: El Ingenio Producent: Urrutia`s Estate Coffee S.A. de C.V. Wysokość upraw: 1200-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Obróbka: myta Zbiór: grudzień 2021 - marzec 2022 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,25 Certyfikacja: Rainforest Alliance Stopień palenia: omniroast Profil smakowy: masło orzechowe - wiśnie - cytrusy - czekolada Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Salwador El Ingenio to kawa dla osób lubiących przelewy o niskiej kwasowości oraz delikatne espresso o zdecydowanych nutach orzechowo-owocowych. Omniroast to profil palenia, z którego jest możliwość zaparzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym oraz metodach alternatywnych. Farma El Ingenio ma długą tradycję rodzinną - została założona w 1875 r. przez Juana Urrutia. Dzięki wieloletniej, rodzinnej trosce farma mocno rozrosła się. Aktualnie zarządzają nią Enrique, Rene i Gustav pod bacznym okiem ich ojca - Gustavo. Udało im się zdobyć wiele wyróżnień np. kilka razy trafili do finału Cup of Excellence. Wszystkie ich drzewka rosną na glebach wulkanicznych, teren jest zacieniony - co roku dosadzają kolejne, by osłonić sadzonki przed wiatrem i zapobiegać erozji gleby. Dzięki temu ok 30% farmy stanowi teren lesisty zamieszkały przez wiele gatunków owadów, ssaków oraz migrujących ptaków. Farma posiada certyfikat Rainforest Alliance. Omniroast nie jest nigdy idealnym rozwiązaniem dla wszystkich metod parzenia, ale ma sporo zwolenników. Przelew z Salwadoru El Ingenio jest bardzo słodki - klasyczny. Możemy się spodziewać dużej ilości nut gorzkiej czekolady, orzechów oraz niskiej kwasowości. Osoby ceniące balans powinny parzyć tę kawę trochę szybciej - poniżej 2 minut na 300ml - lub dobrać zaparzacz z grubszymi filtrami np. Chemex. Espresso to zupełnie inna bajka! Jest z początku kremowo-orzechowe, chwilę później pojawiają się wyraźne nuty wiśniowe wraz z cytrusami, winogronami a całość jest zakończona przyjemnym, słodkim finiszem. Napar jest lekki i delikatny, sprawdzi się również jako americano oraz z kawiarki. Z reguły profil palenia omniroast nie sprawdza się dobrze w dużych kawach mlecznych - i tak jest również w tym wypadku. Polecamy przepis startowy na espresso: kawa: 16-18g uzysk: 40-45g czas: 28-31 sekund Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©