PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: Tajlandia
Prowincja: Chiang RaiWieś: Doi Pangkhon Producenci: bracia Merlaeku Wysokość upraw: 1250-1450m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Typica, Chiang Mai, SJ133 Obróbka: mokraZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: pomarańcze - śliwki - białe winogrona - nektarynki - nugatData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaWyobraźmy sobie taki dialog… Przychodzi klient do palarni i chce kupić kawę.+ Macie coś owocowego, kwaśnego do przelewu?- Jasne! Jest Kenia, Kolumbia, Tajlandia.+ Tajlandia? - Tajlandia! + … Czy jest to jedynie wysoki poziom abstrakcji? Twierdzimy, że nie - Tajlandia Doi Pangkhon jest obrabiana podobnie co kawy z Kenii i w rezultacie mamy ziarna, które po zmieleniu pachną dosyć orzechowo, ale za to w kubku otrzymujemy mnóstwo rześkich cytrusów! W Tajlandii Doi Pangkhon jest jedynym miejscem gdzie stosuje się obróbkę "kenya-style washed". Warto też podkreślić, że gleby w tym rejonie cieszą się sławą ze względu na wyjątkową aromatyczność, co w połączeniu z ciekawym procesem obróbki daje nam kawę o niesamowitych walorach sensorycznych. Obróbka znana jako "kenijska" lub "metodę mokrą podwójnej fermentacji" polega na poddaniu owoców w pierwszej fermentacji bez udziału wody poprzez całą noc, następnie kolejnej nocy mamy do czynienia z drugą fermentacją tym razem już z dodatkiem wody. Jest to metoda stosowana w Afryce, natomiast rzadziej spotykana w innych częściach świata. W swoich poszukiwaniach ziaren zawsze kierujemy się wyjątkowością, a w szczególności staramy się pokazywać Azję od różnej strony. Próbując Tajlandię "na ślepo" raczej strzelalibyśmy w stronę Kolumbii. Tajlandia Doi Pangkhon Kenya-style to ziarna, w których rzeczywiście czuć wyższą kwasowość na delikatnie kremowo-orzechowym tle. Po zmieleniu ziarna jeszcze nie zdradzają tego z czym zaraz będziemy mieć do czynienia i warto im dać chwilkę po zaparzeniu. Napar jest pełen owoców: na pierwszym planie przede wszystkim obecne są nuty pomarańczy. Później dochodzą do tego różne niuanse w postaci śliwek, białych winogron i nektarynek. Kawa ma nugatowe tło i dosyć dobry balans. Najbardziej smakowała nam w Hario i Aeropressie. Bardzo zaskakująca Tajlandia, która - według nas - jest daleka od tego do czego przyzwyczaiły nas ziarna z tego kraju. Polecamy! KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> TAJLANDIA SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 195,00 zł
0,5 kg - 105,00 zł
0,25 kg - 51,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©