PROMOCJA
Pochodzenie ziarna: Tajlandia Prowincja: Chiang Mai Producenci: Nui i Aoy Jaisooksern Wysokość upraw: 1300-1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Typica Obróbka: koji natural Zbiór: 2022 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: mleczna czekolada - marakuja - sake - nugat - wiśnie Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Trzecia propozycja z serii Rarytas będzie czymś podwójnie wyjątkowym! Z jednej strony mamy tu nietypowy kraj jakim jest Tajlandia, a z drugiej - obróbka koji natural. Połączenie tych dwóch światów daje coś bardzo nietuzinkowego w postaci kawy o słodko-kwaśnym smaku z nutami alkoholu i posmakiem umami. Jest to najbardziej złożona kawa z Tajlandii jaką piliśmy do tej pory- w kubku czuć jej pełną wyjątkowość. Gdy ją rezerwowaliśmy był dostępny zaledwie 1 worek, więc to prawdziwy RARYTAS! Doi Saket jest najbardziej znanym z upraw kawy regionem Tajlandii. To właśnie tu możemy trafić na najstarsze plantacje oraz na niezwykle doświadczonych farmerów. Obecnie swoją cegiełkę do upraw dokładają również młodzi farmerzy, bazujący na wiedzy starszych pokoleń, a także na tej wyniesionej ze szkół. Jako idealny przykład obecnego pokolenia farmerów możemy wskazać pewną młodą parę. Sa to Nui, który pracował jako inżynier, oraz jego partnerka Aoy, która z wykształcenia jest księgową. Oboje porzucili swoje"ciepłe posadki", by oddać się uprawie kawy. Na ich farmie stosuje się eksperymentalną obróbkę z użyciem koji - kultury fermentacyjnej, używanej w produkcji sake. Grzyby koji hoduje się na ugotowanym ryżu. Następnie wisienki kawy posypywane są sproszkowaną grzybnią - w takich warunkach poddaje się je procesowi fermentacji. Na 1 kg owoców przypada ok. 20 g grzybów. Istotne jest to, aby zapewnić dostęp do tlenu i odpowiednią wilgotność. Cały proces fermentacji trwa 5 dni, potem owoce są osuszane. To wszystko pozwala na wydobycie z kawy niepowtarzalnego posmaku umami, a także nut alkoholowych. Dla nas najważniejsze jest to, co znajdzie się finalnie w kubku zaparzonej kawy. A ten kubek prezentuje się naprawdę wyjątkowo! Według nas, obróbka idealnie uzupełnia charakter Tajlandii. Kawy z tego kraju bywają raczej klasyczne, o nutach czekolady i orzechów. Koji dodaje sporo soczystej i owocowej kwasowości, nuty alkoholowe, a także charakterystyczny i zarazem oleisty posmak umami. Po zaparzeniu otrzymujemy bardzo słodki napar, który potrzebuje kilku minut na przestygnięcie. Wtedy do nut mlecznej czekolady dochodzi kwaskowata marakuja oraz wiśnie, jabłka i nuty sake. Całość ma długi finisz, który przechodzi delikatnie w smak umami. Najbardziej podoba nam się w tej kawie to, że smaki mocno przeplatają się w trakcie picia i napar potrafi być niezwykle zaskakujący. Kubek Tajlandi Doi Saket Koji jest pełen smaku, a jednocześnie niezwykle złożony, co czyni go ciekawym doznaniem sensorycznym. Nie polecamy tej kawy jako cold brew/na lodzie! Natomiast w każdej innej metodzie wypada świetnie. MIELENIE W metodach przelewowych polecamy mielić trochę drobniej niż zwykle. Przechowywanie i przygotowanie Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 235,00 zł
0,5 kg - 125,00 zł
0,25 kg - 68,00 zł
0,15 kg 43,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©