Dystrykt: Ermera Wieś: Parami Wysokość upraw: 1700-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Timor Hybrid, Typica Obróbka: mokra Zbiór: 2021 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: orzechy makadamia - cytrusy - rumianek - białe winogrona Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Z nieskrywaną ekscytacją - po raz pierwszy - mamy okazję zaprezentować Wam ziarna z Timoru Wschodniego! Ta malutka wysepka znajduje się w bliskim sąsiedztwie Australii, jak sami będzie się mogli przekonać - ma bardzo wiele smaku do zaoferowania! Timor Wschodni jest jednym z najmłodszych krajów na świecie - uzyskał niezależność w 2002 r. Po ustabilizowaniu sytuacji politycznej przyszedł czas na rozwój sektora rolniczego, który powoli staje się filarem ekonomicznym tej małej wysepki. Uprawa kawy, zaraz po wytwórstwie oleju, stanowi główną siłę napędową gospodarki.
Mokry młyn Raimutin został zbudowany w 2018 roku. Jest to miejsce gdzie odbywa się obróbka wisienek kawowca z okolicznych terenów. Obecnie pełni również funkcję szkoleniową dla zainteresowanych farmerów. Specialty coffee cieszy się rosnącym zainteresowaniem, gdyż duża część kaw z Timoru idzie na rynek ziaren commodity. Cała praca związana z polepszeniem jakości odzwierciedla się później nie tylko w lepszym produkcie końcowym, ale również w wyższym wynagrodzeniu dla farmera.
Pierwszy etap produkcji to segregacja pod względem dojrzałości. Do zbiornika z wodą wrzucane są wisienki kawowca i te najbardziej dojrzałe opadają na dno, a te unoszące się u góry są zbyt lekkie, by przejść selekcję wstępną. Następnie ma miejsce ręczne wybieranie wisienek gorszej jakości, a te najlepsze wędrują do depulpera celem oddzielenia ziarna od miąższu. Fermentacja ziaren trwa przez 24 godziny, kończy się myciem i kolejną kontrolą jakości. Ziarna suszy się 15-20 dni na podwyższonych łożach do osiągnięcia 14% wilgotności - dbając jednocześnie o regularne obracanie. Następnie ziarna transportuje się do niższych partii terenu, gdzie jest wyższa temperatura. Tam osiąga się oczekiwane 10-12% wilgotności i w suchym młynie Railaco przygotowuje się je do eksportu.
Timor Parami Washed to kawa delikatna, z przyjemną kwasowością. Z początku bardzo słodka, w niższych temperaturach pokazuje więcej owoców. Naparowi towarzyszy delikatna ziołowość i kremowo-orzechowy finisz, nuty rumianku nie są oczywiste. Gdzieś pomiędzy czuć średnią kwasowość cytrusów i białych winogron. Jesteśmy urzeczeni tym jak Timor Parami smakuje i jak cudowny jest w swojej odmienności. Napar nie przypomina właściwie niczego klasycznego, jest bardzo nietuzinkowy, dużo dzieje się na poziomie niuansów. Ziarna nie sprawiają problemów przy parzeniu, są bardzo uniwersalne.
W metodach przelewowych wychodzą słodsze, w Aeropressie można znaleźć więcej kwasowości. Gorąco polecamy!
Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.