Region: ZomboStacja obróbki: Ambe Wysokość: 1300-1700 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL14
Obróbka: yellow honeyZbiór: 2020/2021 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: suszone morele - papaja - czarna herbata Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Jeśli chodzi o kawę Uganda nie jest w czołówce krajów produkcyjnych. Gdy dodamy do tego niezwykle nietypową w Ugandzie obróbkę honey - mamy do czynienia z propozycją niezwykle rzadką. Uganda jest najbardziej znana z produkcji Robusty, jednak jeśli znajdziemy wysokiej jakości Arabikę, to może okazać się prawdziwą perełką. Żyzne wulkaniczne gleby, zróżnicowanie mikroklimatów, wiele odmian i stale poprawiająca się infrastruktura powodują, że Uganda w najbliższych latach może stać się bardzo ciekawym krajem produkcyjnym. Zombo współpracuje z ośmioma mniejszymi stacjami obróbki o unikalnym modelu, gdzie farmerzy występują w roli współwłaścicieli całej infrastruktury. Biorą oni czynny udział przy obróbce kawy oraz wszelkich naprawach i utrzymaniu. Skutkuje to lepszym zrozumieniem całego procesu, dbałością o szczegóły i odbija się bardzo pozytywnie na jakości produkowanych ziaren. To rozwiązanie też powoduje dla nich zdecydowanie lepsze zyski.Najdorodniejsze wisienki kawowca przynosi się do stacji obróbki jeszcze tego samego dnia. Potem następuje ważenie i farmer dostaje gotówkę za swój dzienny zbiór, a wisienki natychmiast wędrują do depulpera, gdzie oddziela się miąższ od ziarna. Obróbka honey ma różne kolory: black, yellow, red, gold, white i różnią się one ilością pozostawionego miąższu wiśni kawowca. Dla yellow honey jest to ok. 50% owocu. Kawa suszona jest na podwyższonych łożach pod dachem, gdzie obraca się je kilka razy dziennie i suszy do stanu 15-stu procent wilgotności. Następnie całość przenoszona jest na słońce i dosuszana do właściwego poziomu. Uganda Ambe yellow honey bardzo mocno nas zaskoczyła. Mimo słodkiej obróbki napar posiada spory zapas owocowej kwasowości. Na pierwszy plan wybijają sie nuty suszonych moreli, papaji, pomarańczy, mandarynek. Kawa jest również dosyć lekka i herbaciana. Powinna przypaść do gustu wszystkim lubiącym myte ziarna z Rwandy, Tanzanii, czy DR Konga. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©