Pochodzenie ziaren: Uganda
Dystrykt: KyenjojoFarma: Clarke Farm Producent: Ian Clarke Wysokość upraw: 1250 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: lokalne Obróbka: suchaZbiór: sierpień-listopad 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75 Stopień palenia: średniProfil smakowy: marakuja - mleczna czekolada - nektarynki - aronia - owoce tropikalne - ciemny rumData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Uganda Clarke Natural porównalibyśmy do Kolumbii Sweet Valley z Afryki. Bardzo zaskakujące espresso pełne owocowej słodyczy oraz alkoholowego finiszu. Clarke Farm jest przedstawiana jako ekologiczna farma i plantacja kawy, która głównie uprawia robustę. Jednak dr Ian Clarke myśli szerzej — po 35 latach życia w Ugandzie chce wywrzeć wpływ wykraczający poza własne otoczenie. Początkowo zakładał szpitale, centra medyczne oraz uniwersytet. Z czasem zaczął dostrzegać jak poprawa jakości upraw kawy może pozytywnie wpłynąć na lokalną społeczność. Dr Clarke realizuje to poprzez dwa główne obszary działań. Pierwszy to stworzenie komercyjnej farmy-hubu z infrastrukturą do przetwarzania kawy, która pełni rolę centrum skupu. Jednocześnie jest miejscem, gdzie uprawia się robustę i demonstruje dobre praktyki rolnicze. Farma zapewnia zatrudnienie dla co najmniej 600-ciuset osób. Drugim obszarem jest uprawa arabiki u podnóży gór Rwenzori. Obejmuje to stworzenie sieci przeszkolonych rolników w zakresie dobrej agrotechniki i prawidłowego zbioru. Kupowane są wyłącznie czerwone, starannie wyselekcjonowane owoce, co zapewnia rolnikom dodatkowy dochód i zachęca ich do stosowania dobrych praktyk. Poza kawą na terenach działania Dr Clarke uprawia się także makadamie, eukaliptusy, kukurydzę, ziemniaki, mango i pomarańcze, a ponadto sadzi rodzime gatunki drzew, by odtworzyć mały las oraz powstrzymać wyrąb sąsiedniego lasu dokonywany przez producentów węgla drzewnego. Uganda Clarke Natural to niezwykle owocowe, złożone a przy tym słodkie espresso. Znajdziecie tu bardzo dużo kwasowości w kolorze pomarańczowym tj. mango, marakuja, pomarańcze, nektarynki. Moglibyśmy dorzucić jeszcze kilka owoców, ale zostawimy Wam trochę miejsca na odkrywanie :) Odpowiedni balans zapewnia lepka słodycz mlecznej czekolady, która nie daje gorzkości w naparze. Wyczuwamy również lekko alkoholowy finisz idący w stronę ciemnego rumu. Uganda Clarke Natural to prawdziwa bomba owocowa z dobrym body i wysoką złożonością. Poziom kwasowości łatwo dopasować do siebie dolewając gorącej wody do espresso. Americano będzie smaczne z mniejszą dolewką wrzątku (ok. 100-120gr). Nie polecamy Ugandy z mlekiem, w tym wypadku owocowość nie łączy nam się zbyt dobrze. Ziarenka jak najbardziej nadają się do ekspresów automatycznych. Smak nie jest tak głęboki jak w ekspresie kolbowym, ale charakterystyka kubka pozostaje zachowana. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19g (standardowa doza +1gr)uzysk: 39-43gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.
Kawa owocowaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
