Pochodzenie ziaren: Uganda
Dystrykt: KaseseProducent: Agri Evolve Wysokość upraw: 1500-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: SL14, SL28 Obróbka: mokraZbiór: 2025 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada deserowa - marcepan - brązowy cukier - suszone morele - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaUganda Kasese Gold Washed to kawa dla miłośników głęboko czekoladowego espresso. Czeka tu na Was dużo klasycznej słodyczy oraz niższa kwasowość. Ziarna pochodzą od około 230-stu rolników. Kasese Gold Rwenzori korzysta z żyznych gleb i idealnego klimatu w regionie. Charakteryzuje się on dwiema porami deszczowymi w roku, po których następują długie okresy słonecznej pogody. Agri Evolve, nadzoruje proces obróbki i pozyskuje owoce od drobnych plantatorów, którzy zbierają codziennie od 5 do 10 kg wiśni.Firma zapewnia niezbędną infrastrukturę gwarantując, że kawa jest przetwarzana zgodnie z najwyższymi standardami. Ich zaangażowanie wykracza poza samo ziarno: wspierają rolników poprzez szkolenia, dostęp do lepszych narzędzi oraz programy edukacji finansowej. Agri Evolve inwestuje również w inicjatywy rozwoju społeczności, obejmujące dostęp do czystej wody, programy edukacyjne i projekty ochrony środowiska. Poprzez budowanie długoterminowych partnerstw z rolnikami firma pomaga im uzyskać wyższe dochody i większą stabilność dla rodzin zajmujących się uprawami. Uganda Kasese Gold Washed to klasyczne espresso o głębokiej i lepkiej słodyczy czekolady. Przebijają się przez nią nuty marcepanu i na finiszu czuć lekką owocowość. Ta ostatnia nadaje naparowi przyjemnej głębii. Americano będzie pozbawione kwasowości i bardzo czekoladowe. Uganda Kasese Gold dosyć dobrze przebija się przez mleko, więc jak najbardziej nadaje się do większych kaw mlecznych. Polecamy również z ekspresów automatycznych oraz kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 39-42gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.
Kawa klasycznaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
