Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

UGANDA NDHEW NATURAL

Pochodzenie ziaren: Uganda

Dystrykt: Zombo
Kooperatywa: Zombo Coffee
Stacja obróbki: Ndhew
Wysokość upraw: 1445 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: SL14, Bourbon
Obróbka: sucha
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
orzechy nerkowca - winogrona - figi - różowy grejpfrut
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Uganda Ndhew to przyjemna i zbalansowana kawa z owocową głębią. Polecamy ją wszystkim poszukującym słodszych naparów z afrykańskim twistem.
Stacja obróbki Ndhew została zbudowana w 2019 roku i miała na celu zjednoczenie plantatorów kawy. Mimo wyzwań, takich jak zagrożenia bezpieczeństwa i zmiany klimatyczne, społeczność pozostaje zmotywowana dzięki pozytywnym doświadczeniom z Zombo Coffee. Wspólna praca przyniosła lepsze ceny, dostęp do wiedzy, spójną jakość, a także zmniejszyła przemoc wobec kobiet i zainspirowała do współpracy na rzecz dobrobytu. Kawa jest postrzegana jako źródło dochodu i narzędzie łagodzenia skutków zmian klimatycznych dzięki agroleśnictwu.
Po zebraniu kawy i dostarczeniu jej do stacji skupu jest ona rozkładana na plandekach lub stołach do sortowania ręcznego, aby usunąć niedojrzałe lub przejrzałe owoce.
Po ręcznym sortowaniu przeprowadza się proces flotacji, aby oddzielić dojrzałe, czerwone wiśnie. Na końcu pracownicy rozkładają wiśnie na podwyższonych łożach, aż osiągną zalecany poziom wilgotności. Wiśnie są regularnie obracane, aby zapobiec pleśnieniu. Proces łuskania odbywa się w Zombo Coffee.
Uganda Ndhew to napar, w którym na pierwszy plan wybija się kremowa orzechowość i nuty suszonych owoców. W miarę spadku temperatury pojawia się przyjemna kwasowość winogron i jabłek, która dobrze balansuje napar. Na drugim planie delikatnie wyczuwamy goryczkę różowego grejpfruta. Polecamy Ugandę wszystkim, którzy poszukują słodszych naparów o większej złożoności. Ziarenka nie powinny sprawiać problemów przy parzeniu i dobrze wypadają we wszystkich metodach.
MIELENIE
W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 169,00 zł
Kawa ziarnista 90,00 zł
Kawa ziarnista 50,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję