Pochodzenie ziaren: UgandaDystrykt: Zombo
Kooperatywa: Zombo CoffeeStacja obróbki: Ndhew Wysokość upraw: 1445 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: SL14, Bourbon Obróbka: suchaZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: orzechy nerkowca - winogrona - figi - różowy grejpfrutData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaUganda Ndhew to przyjemna i zbalansowana kawa z owocową głębią. Polecamy ją wszystkim poszukującym słodszych naparów z afrykańskim twistem. Stacja obróbki Ndhew została zbudowana w 2019 roku i miała na celu zjednoczenie plantatorów kawy. Mimo wyzwań, takich jak zagrożenia bezpieczeństwa i zmiany klimatyczne, społeczność pozostaje zmotywowana dzięki pozytywnym doświadczeniom z Zombo Coffee. Wspólna praca przyniosła lepsze ceny, dostęp do wiedzy, spójną jakość, a także zmniejszyła przemoc wobec kobiet i zainspirowała do współpracy na rzecz dobrobytu. Kawa jest postrzegana jako źródło dochodu i narzędzie łagodzenia skutków zmian klimatycznych dzięki agroleśnictwu. Po zebraniu kawy i dostarczeniu jej do stacji skupu jest ona rozkładana na plandekach lub stołach do sortowania ręcznego, aby usunąć niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Po ręcznym sortowaniu przeprowadza się proces flotacji, aby oddzielić dojrzałe, czerwone wiśnie. Na końcu pracownicy rozkładają wiśnie na podwyższonych łożach, aż osiągną zalecany poziom wilgotności. Wiśnie są regularnie obracane, aby zapobiec pleśnieniu. Proces łuskania odbywa się w Zombo Coffee.Uganda Ndhew to napar, w którym na pierwszy plan wybija się kremowa orzechowość i nuty suszonych owoców. W miarę spadku temperatury pojawia się przyjemna kwasowość winogron i jabłek, która dobrze balansuje napar. Na drugim planie delikatnie wyczuwamy goryczkę różowego grejpfruta. Polecamy Ugandę wszystkim, którzy poszukują słodszych naparów o większej złożoności. Ziarenka nie powinny sprawiać problemów przy parzeniu i dobrze wypadają we wszystkich metodach. MIELENIE W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©